Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Bowling-napok Újbudán

2018. január 1.
A képen a tagok bowlingoznak

Már a megalakulásunk óta egy kiemelt célunk volt közreműködni abban, hogy a helyi látássérülteknek legyen esélyük sportolási lehetőségekre. Amikor elkezdtünk szervezkedni, meglepve vettük észre, hogy mennyi helyen elzárkóztak a speciális kéréseink teljesítésétől és nem egyszer finom és burkolt elutasítással szembesültünk. Ezért döntöttünk úgy, hogy 2017-ben a szabadidős sportlehetőségek területét a legfontosabb kérdésként fogjuk kezelni, valamiféle áttörést remélve.

A képen a tagok bowlingoznak

Valójában két területet céloztunk meg a sporton belül, de a rendelkezésünkre álló források nem tették lehetővé mindkét sportágban az áttörés elérését, így közkívánatra a bowlingot választottuk.

A felnőttek és a gyerekek közös pályáján készült kép

A bowling egy golyóval játszott bábusport, ahol 10 bábut kell a golyóval ledönteni. A bábuk egy gurítópálya végén állnak, a játékos pedig a gurítópálya másik végén. A pálya hossza 18,29 méter, a szélessége 1,017 méter. Látszólag a teljesítendő feladat könnyű, de aki kipróbálja, az hamar megtapasztalja, hogy ép látással vagy anélkül sem egyszerű teljesíteni.

A képen a tagok bowlingoznak

A mi esetünkben nagyon sokat köszönhettünk Tóth Andinak, aki lelkes és lelkiismeretes oktatóként segített mindenkinek. Vele közösen találtuk ki a pályahasználat módosított szabályait, de ő addig-addig segített mindenkinek, amíg valamennyire bele nem jött a játékba. Ezt illetően óriási köszönet illeti a rendezvénynek helyt adó Rubin Hotelt, akik nagyon készségesen és vendégszeretően álltak hozzánk!

A 14-i bowling fiatal résztvevői

A program két alkalommal volt elérhető. Már első alkalommal is sokan jelentkeztek, de a második alkalommal attól tartottunk, hogy kicsi lesz a hely. A tapasztalt igényt látva minden erőnkkel azon leszünk, hogy 2018-ban is legyen majd nem egy, hanem lehetőleg több bowling-nap.

Ezúton is szeretnénk megköszönni Újbuda Önkormányzatának, akik pályázat útján adott támogatással lehetővé tették a rendezvény megvalósítását!

Lenkainé Vajda Viktória és Neumann Károly
közösségi civilszervezők