Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

BULÁKE- ahol mindig történik valami

2017. április 24.
A képen az látható, amint Wittinghoff Tamás Budaörs polgármestere és Nyikes Fatime, a BULÁKE elnöke, megnyitják az Omegával szervezett jótékonysági koncertet

Mikor és hogyan alakult meg a BULÁKE?
2005-ben vetődött fel a VGYKE-n belül, hogy a Buda körüli agglomerációban és máshol is, valamilyen módon meg kellene jeleníteni a helyi látássérültek érdekeit. Az akkori helyzetben úgy értékelték az Egyesület vezetői, hogy nem lenne túl hatékony Budapestről szervezni a környékünkön élők mindennapi ügyeinek a képviseletét, ezért a szubszidiaritás elvét szem előtt tartva, felkértek minket egy helyi egyesület megalakítására. Ez lett a Buda-környéki Látássérültek Egyesülete. Nagyjából a budai agglomeráció déli része a működési területünk azóta is.

Körülbelül hány tagotok van?
Nagyságrendileg 100 fős tagságról beszélhetünk.

Hogyan próbáljátok a többi látássérültet is felkutatni és a közösségetekbe szervezni?
Ez egy örökös probléma és a legnehezebb feladataink egyike. A felkutatásban ugyanis kötve van a kezünk, mivel a hivatalok nem adhatják ki a látássérültek elérhetőségeit. Ráadásul az utazási kedvezmények többségének az igénybevétele nem függ az egyesületi tagságtól sem, ezért nincs semmilyen belépési kényszer a látássérültek részéről. Ez önmagában nem is lenne baj, de azt tapasztaljuk, hogy értékes segítségtől eshetnek el a látássérültek és a családtagjaik, egy látássérülteket segítő egyesület nélkül. Ezért a lehetséges segítő szolgáltatásainkat helyezzük előtérbe. Főként házi segítségnyújtást ajánlunk fel, melyek az önálló élethez biztosítanak támogatást. Látjuk azt is, hogy a közösségi programjaink is vonzóak, mert ideális környezetet és társaságot biztosítanak. Törekszünk a médiaszereplésekre is, de a sok élő kapcsolat és a szájhagyomány a leghatékonyabb módszer arra, hogy a létezésünkről és a tevékenységünkről az érintett személyek hírt kapjanak.

Ha az eredményeitekre nézel, mire vagy a legbüszkébb?
Talán arra, hogy a BULÁKE a munkája során sikeresen átültette a valóságba azt a személetet, hogy a segítettből segítővé váljunk. A helyi társadalom aktív szereplőivé válhattunk, mert minden kollégánkból elő akartuk és elő is tudtuk hozni azokat az értékeket, amelyekre másoknak szüksége van. Például ez történik akkor, amikor egy látássérült gyógymasszőrként kezd el dolgozni. Ma már elmondhatjuk, hogy az általunk működtetett gyógymasszázs a helyi egészségügyi ellátórendszer részévé tudott válni. Ennek óriási szemléletformáló ereje van, mert úgy válnak láthatóvá a látássérültek, mint akik nem csupán elvárják a speciális helyzetük figyelembevételét, hanem a legjobb tudásuk szerint adnak is valami értékeset. Ezért ma már ott tart az Egyesületünk, hogy a tagjai felé házi segítségnyújtással, közösségépítéssel, egyéni esetkezeléssel és érdekképviselettel tud szolgálni, a társadalom felé pedig magas színvonalú gyógymasszázzsal, szemléletformálással és érdekképviselettel.

(Fatime szerényen hallgatott arról a beszélgetés során, hogy ő az ország első helyi esélyegyenlőségi szószólója, de ez a tény is a hatékony munkájuk elismerése – a szerkesztő megjegyzése)

Milyen rendszeres programjaitok vannak?
Havonta tartunk klubot, Budaörsön vagy Érden. Évente egyszer szervezünk egy életmódtábort, ahol sok korosztály van együtt és nagyon sokat tanulhatunk egymástól. Ezt minden évben új helyszínen, új élményeket gyűjtve szervezzük meg. Igyekszünk minden hónapban legalább egy szabadidős programot is szervezni, mely során színházba, múzeumba vagy kirándulásra megyünk el. Mindig változatos, színes programra törekszünk, így mindenféle korosztály és mindenféle érdeklődési kör kiszolgálásra kerül. Igyekszünk olyan tevékenységeket is elérhetővé tenni, amit egyénileg nem egyszerű megszervezni egy látássérültnek. Ilyen például az íjászat, az autóvezetés vagy a barlangászat.

Hogyan értékeled a tavalyi éveteket?
Az egyik nagy eredményünk az volt, hogy érezhetően jelen vagyunk Budaörs életében, ami egy civil szervezet esetében nagy szó. Ugyanennyire fontos, hogy végre van egy a saját tulajdonunkban álló telephelyünk, melyet most vásároltunk meg. Harmadik sikerünk az Omega együttes jótékonysági fellépése, mely a szervezésünkben valósult meg. Ezekre nézve csak elégedettséggel nyilatkozhatok a tavalyi évi munkánkról.

A képen az látható, amint Wittinghoff Tamás Budaörs polgármestere és Nyikes Fatime, a BULÁKE elnöke, megnyitják az Omegával szervezett jótékonysági koncertet

Wittinghoff Tamás Budaörs polgármestere és Nyikes Fatime, a BULÁKE elnöke, amint megnyitják az Omegával szervezett jótékonysági koncertet

Milyen célotok van 2017-ben?
Mivel a frissen vásárolt telephelyünk beázott, ezért a felújítás a nagy tervünk. Nagyon szeretnénk bővülni, de ehhez először is még szilárdabban biztosítani kell a bevételeinket. Ezek mellett pedig szeretnénk megőrizni egy számunkra nagyon fontos értéket, mely záloga a hatékony munkánknak. Összesen 30 alkalmazottja van az Egyesületünknek. Ez akkora létszám, amely lehetővé teszi, hogy egyszerre legyünk professzionálisak és egyben családiasak. Ez a nagyon jó légkör az a különleges érték, melyet a remélt fejlődésünk és bővülésünk mellett is nagyon szeretnénk megóvni.