Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Bűvös aromák, illó mágia

2024. március 14.
Kép forrása: Doterra

Bűvös aromák, illó mágia

Kedves Tagunk, kedves Kísérő!

Nehéz az érzékeket rangsorolni. A látás, mondanák sokan a sorstársak közül, az mindennél fontosabb – talán így is van. Sokan szavaznának a tapintásra is – hiszen annyi mindent tud jelenteni egy ölelés; ahogy egy kölyökkutya plüssös bundáján, brokátselyem gazdag anyagán, hűvös mohán futtatjuk ujjainkat, vagy arccal fordulunk a friss tavaszi szél és a márciusi Nap felé… végtelenségig sorolhatnánk! No és a hallás – kedvenc dallamaink, szeretteink nevetése, nyári vihar morajlása a tücsökciripelés mögött, a sosem alvó Budapest utcáinak kora reggeli majdnem-csöndje…

Talán senki sem helyezné első helyre a szaglást, pedig – ha nem is mindig tudatosan – egész közérzetünket meghatározza. Gyermekkorunk elfeledettnek hitt emlékei, életünk eseményei, helyek, nyarak, régi karácsonyok – pillanatok alatt hívja elő őket egy-egy ismerős aroma: a jókat is, a rosszakat is. Még az ízlelésünk sem az igazi nélküle: hiába párállik a bögrénkből a legfinomabb bergamottos-citromos teagőz, a náthától eldugult orral aligha érezzük az ital ízét.

Az emberiség már az ókorban is illatokkal tette otthonosabbá környezetét: lakótereiket füstölőkkel és aromás virágokkal illatosították, szertartásaikon tömjént, szantált égettek; testüket, hajukat balzsamos olajokkal kenték. Legsokoldalúbban az illóolajokat használták – és használjuk azóta is.

Az illatok erőteljes fiziológiai és érzelmi reakciókat válthatnak ki: egyesek energetizálnak, új erővel töltenek fel; míg mások megnyugtatnak és kiegyensúlyoznak. Az esszenciális olajok segítik a szervezetet a barátságtalan mikroorganizmusok elleni küzdelemben, megtisztítják a szerveket, mirigyeket és kiegyensúlyozzák a test funkcióit, emelik energetikai rezgését. Használatuk évezredei alatt jelentős tudás gyűlt össze az egyes illóolajok tulajdonságait, alkalmazását, hatásait illetően. Saját „aroma-patikánk” kialakításához már az alapismeretek is elegendőek – ezek birtokában magunk is élvezhetjük az olajok kínálta sok-sok előnyt!

Klubunkon ezúttal ebben a varázslatos világban kalandozunk majd: illatokat próbálgatunk, hatásaikkal, alkalmazásuk módjaival és a hozzájuk kapcsolódó izgalmas történetekkel ismerkedünk. Ha felkeltettük érdeklődésed, csatlakozz hozzánk a szokott helyen és időben!

Időpont: 2024. március 18. 15:00-16:30 óráig.

Helyszín: Napraforgó Család- és Gyermekjóléti Központ (1163 Budapest, Cziráki utca 22.) I. emelet klubterem

Az esemény Facebook-linkje:

https://fb.me/e/3XDUcf0QZ

Czagány Izabella és Kollárszky Boglárka

közösségi civilszervezők

Tel.: +3670/387-5261, +3630/513-0776

E-mail: 16.kerulet.szervezo@vgyke.com

Facebook: https://www.facebook.com/lampas16bp/