Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Mit rejt Kodály Zoltán otthona?

2024. március 13.
Mit rejt Kodály Zoltán otthona? - Tagok a múzeum előterében.

Mit rejt Kodály Zoltán otthona?

Február 23-án betekintést nyerhettünk a mindenki által ismert zeneszerző lakásába.

„Kodály Zoltán (Kecskemét, 1882 – Budapest, 1967) zeneszerző egykori otthona – melyben 1924-től haláláig lakott – a Belvárost a Városligettel összekötő reprezentatív fasor, az Andrássy út és a ma nevét viselő tér, a Kodály körönd sarkán épült eklektikus stílusú bérpalota földszintjén található.

Az 1990-ben megnyitott Kodály Zoltán Emlékmúzeum állandó kiállításként eredeti formájában, teljes berendezéssel mutatja be a mester otthonát. A dolgozószoba a hatalmas könyvtárral, a zeneszalon és az ebédlő a nagy zeneszerző, népzenetudós és pedagógus életének tárgyi dokumentumaival, az őt körülvevő bútorokkal és műalkotásokkal idézi vissza a magyar zenetörténet egyik legfontosabb huszadik századi műhelyét. A volt hálószobában pedig a tárlókban elhelyezett fényképek, az egész életművet reprezentáló kéziratok, a népzenegyűjtés dokumentumai adnak betekintést Kodály sokoldalú munkásságába.”

A múzeum alagsorában található teremben kisebb rendezvényeket, zenés előadásokat is tartanak. Itt volt lehetőségünk megtekinteni azt a kis filmet, mely rendkívül jól tematizálva mutatja be a zeneszerző életét, munkásságát.

Tárlatvezetőink nagyon kedvesen fogadtak bennünket, és ottlétünk alatt mindenben nagyon körültekintően segítségünkre voltak.

Az eseményről készült néhány fotó itt tekinthető meg.

Pázmán Krisztina
XVIII. kerületi közösségi civilszervező

#aliglátó #gyengénlátó #klubprogram #közösségiklubok #látássérült #vak #VGYKE #XVIII.kerület