Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Civil Szervezetek Napja

2018. február 22.
A képen a rendezvény elektronikus plakátja látható, rajta a XIII. kerületi civil szervezetek napja felirat és a 2018-as dátum

Angyalföldön minden év elején lehetőséget biztosítanak a kerületi civil szervezeteknek a bemutatkozásra. A civil szervezetek megismerhetik egymást is, de különböző vonzó programokkal a kerület lakóit is invitálják a szervezők, így a bemutatkozás lehetősége nem csupán elméleti. Az Egyesületünk rendszeresen megjelenik ezen az alkalmon és minden esetben valóban megtapasztaltuk az újabb és újabb, számunkra korábban ismeretlen személyekkel való találkozás örömét.

A képen a standunk látható, Andival, Anikóval és Vikivel

A standunk a számítógépek képernyőfelolvasóit, a Braille-írást és néhány érdekes segédeszközt mutatott be, mely iránt meglepően nagy volt az érdeklődés. Maga az írógép már eleve felkeltette a figyelmet, időnként még sorállás is kialakult, hogy kipróbálhassák a Braille-írás készítését a látogatók. Az írógép előtt ülve automatikusan felmerült az informatikai eszközök használata, mely a képrenyőolvasóra, majd a többi eszközre terelte a figyelmet. Az asztalunkon lévő szórólapok és kártyanaptárok is pár darab kivételével gazdára találtak.

Külön öröm volt számunkra, hogy találkozhattunk olyan látássérültekkel is, akikkel korábban még nem találkoztunk. Őket és a családjukat is meghívtuk az angyalföldi Lámpás Klub rendezvényeire, reméljük mindenkivel fogunk találkozni! Annak is örültünk, hogy néhány olyan ember is felkeresett minket, akinek közvetlen hozzátartozója látássérült és a terveik közé vették a Klubbal való megismerkedést. Elmondták, hogy nagyon nehezen találnak olyan szabadidős programokat ahova látássérültek könnyedén elmehetnek, ezért megörültek a létezésünk hírének. Nagyon kellemes beszélgetéseink voltak, melyeken nem egyszer azt is megmutathattuk a képernyőolvasós laptopon, hogy milyen programokat szerveztünk a tavalyi évben.

Vendégek a standunknál, a Braille-írás és a képernyőfelolvasó volt a legérdekesebb a látogatók szerint

Ugyan évek óta kint vagyunk a civil szervezetek napján és más hasonló rendezvényeken is, ezúttal is megtapasztaltuk, hogy mennyire nagy segítség egy ilyen rendezvény létezése abban, hogy a kerületi lakosok szemléletét formálni tudjuk és találkozhassunk a közösségszervezésünk célcsoportjával. Ezért szeretnénk ezúton is köszönetet mondani a kerületi szervezőknek, akik segítettek bennünket a civil szervezetek napján megélt találkozásokhoz!

Jánosi Veronika és Tóth Andrea
közösségi civilszervezők