Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Egészségnap a Nyugdíjasházban

2014. október 30.
Forrás: kispest.hu

Forrás: kispest.hu

Az Egészségnapon a csontritkulás, ortopédia, testtömeg, vérnyomás, vércukor, neurológia szűrések mellett képviseltették magukat a Kispesti Közösség Lámpásai is, akik eszközbemutatóval, vásárral és kézműves programmal készültek az eseményre.

Az idei program is a prevenció és az egészségmegőrzés jegyében zajlott, de különösen nagy hangsúlyt kapott az időskori csontritkulás és a memória állapotának felmérése

– mondta köszöntő beszédében a házigazda Balázs Piroska, Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat igazgatónője, aki munkatársaival a hat év alatt immár kilencedik alkalommal szervezett egészségnapot az általuk gondozottaknak és az idős kispestieknek.

Gajda Péter polgármester is a prevenció és az egészségmegőrzés fontosságára hívta fel a résztvevők figyelmét. Ennek egyik kulcseleme a mozgás, a sport, amelyet a kispesti önkormányzat kiemelten támogat. A Wekerlei I. számú Gondozási Központ felújításakor is gondoltak erre, hiszen a közös udvarra olyan tornaszereket, testedző gépeket szereltek, amelyeket az idősek is nyugodtan használhatnak. De az egészség másik fontos része a szellemi egészség, amelynek megőrzéséért idős korban is sokat kell és lehet tenni. A polgármester példaként említette, hogy az önkormányzat tovább folytatja az ingyenes nyelv- és számítógép-kezelői tanfolyamok, illetve a Szenior Akadémia szervezését a korosztálynak, mert még a pirulánál és orvosi kezelésnél is fontosabb egy-egy olyan hasznos elfoglaltság, amely értelmet ad a mindennapoknak. Itt köszönte meg a gyógyszergyár társadalmi felelősségvállalását is az idősekért végzett prevenciós munkában.

Az egészségnap társszervezőjeként dr. Talyigás Katalin, a már 25 éves tapasztalattal rendelkező, mintegy 100 ezer tagot számláló Életet az Éveknek Budapesti Szervezetének elnöke elmondta:

Kispest fővárosi szinten is jó példa arra, hogy milyen sikeres és eredményes lehet a közös tevékenység, ha a város- és a szakmai vezetés kiemelt figyelmet fordít a különböző korosztályokra, és odafigyel az idősekre, az őket érintő problémákra.

Forrás: kispest.hu