Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Egy új fejlesztés: a BlindPAD

2017. május 18.
A képen az eszköz fényképe látható, amint valaki használja és az ujjával tapintja a rögtönzött térképet

A fejlesztésben közreműködő kutatók egy olyan tabletthez hasonló eszközt fejlesztettek ki, amelyiknek az elsődleges célja, segítséget nyújtani a látássérültek számára az ismeretlen helyeken. A készülék a rendelkezésre álló digitális térképek alapján nagyon gyorsan állít elő egy tapintható térképet. E mellett az eszközt arra is lehet használni, hogy erősen vizuális ismeretek befogadásában is segítsen, például a geometriában.

A képen az eszköz fényképe látható, amint valaki használja és az ujjával tapintja a rögtönzött térképet

A kép forrása: https://techcrunch.com/

A tablet méretű eszköz 192 darab aprócska gombot tartalmaz, melyek a másodperc ezredrésze alatt állnak a helyükre, így nagyon gyorsan kitapintható felületet hoznak létre. A készülék egy utcarészleten kívül, akár egy épület vagy egy terem elrendezését is képes megjeleníteni, ha ezek elérhetőek digitalizált formában. Arra is van lehetőség, hogy a felhasználó kinagyítsa az egyes részleteket.  A gyors kommunikáció érdekében bluetooth is beépítésre került.

Az európai fejlesztés részeként már Lengyelországban és Olaszországban az iskolai tantárgyak oktatásánál is tesztelik az eszközt. A teszthelyzetben a táblához csatlakozik a gép és amit a tanár felír a táblára, azt a diáknál lévő gép azonnal megjeleníti. Elsősorban gyengénlátó diákoknak kívánnak ezzel segítséget adni, hogy az ép látású diákokkal azonos hatékonysággal tudják követni az iskolai órákat.

E mellett arra is használható, hogy bármilyen vizuális információt tapinthatóvá tegyen, így a geometriai és egyéb alakzatok is megmutathatók általa. Ez elméletileg nagyon széles körű alkalmazási lehetőségeket kínál vakok esetében is.

A fejlesztési projekt több európiai kutatóhely közös eredménye, ami alapján van ok azt remélni, hogy fizikai valóságában és anyagilag is elérhető lesz az eszköz Magyarországon is.