Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Egyedülálló program: hallás- és látássérült gyermekekkel is foglalkoznak a Magvető utcai óvodában

2015. szeptember 16.
Kép forrása: promenad.hu

Kép forrása: promenad.hu

Vásárhelyen, a Magvető utcai óvodában első alkalommal tudnak fogadni és foglalkoztatni három látás- és kettő hallássérült gyermeket. Az óvónők és az óvodai dolgozók munkáját nagyban segítik a tiflo- és szurdopedagógusok. A tiflopedagógus a látássérült, a szurdopedagógus pedig a hallássérült gyermekekre szakosított.

-Hisz nekünk az a célunk, hogy itt az egészséges gyerekek között tudjuk őket felkészíteni, elindítani majd arra, hogy később önálló életvezetésre, felnőtté válásra, illetve az iskolai életre fel tudjuk őket készíteni. De én azt gondolom, hogy ezt a két terapeuta nélkül nem tudnánk, hiszen nekünk is szükségünk van az ő segítségükre, hogy pontosan milyen módszerrel tudunk a gyerekeknek segíteni abban, hogy ugyan azt a mindennapi életet élhessék a nap huszonnégy órájában, mint itt a többi gyermek. – mondta Patkósné Dezső Katalin, a Hódmezővásárhelyi Egyesített Óvoda vezetője.

Kép forrása: promenad.hu

Kép forrása: promenad.hu

A hallás- és látássérülés elég gyakori probléma. Vásárhelyen évente 1-2 gyermek esetében fordul elő hasonló rendellenesség. A csecsemőkori szűréseknek köszönhetően az ilyen fajta probléma már időben észrevehető és orvosolható.

– Élményalapú terápiában a szülőt tanítjuk meg arra, hogy hogyan tudja ezeket a technikákat alkalmazni otthonában. Ezt nem úgy kell elképzelni, mint egy nyelvórát, hogy most megtanuljuk, hogy alma, körte, barack, hanem hogy mik azok a módszerek, amikkel otthon a mindennapokban, a leghétköznapibb cselekvésekben be tudják építeni azokat az elveket, amelyek előre viszik a gyermeküket. – mesélte Bakos Éva szurdopedagógus.

A kifejezetten költséges, egyedi eszközök beszerzése még folyamatban van. Az óvoda az önkormányzat azonnali beleegyezésével és segítségével tudta megvalósítani a speciális igényű gyermekek foglalkoztatását.

Forrás: vasarhelyitv.hu