Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Élet látássérültként a XVI. kerületben

2021. április 30.
A XVI. kerületi Lámpás Klub logója

A XVI. kerület közösségi, civil szervezője a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének (VGYKE) képviseletében Aranyiné Kmett Olga, aki az itt élő látássérülteknek jelent kapcsolódást, és segítséget is.

A VGYKE a kerületi önkormányzattal együttműködési szerződést kötött, melynek keretein belül 2018 március 5-én megvalósult az első klubnap ünnepélyes keretek közt. Budapesten, a kerületekben tevékenykedő civil szervezőket az egyesület „lámpásoknak” nevezi. Jelenleg a XVI. kerületben a regisztrált látássérültek száma 25 fő.

A klubtagok az asztal körül ülnek.

A lámpás tevékenység során leginkább a látássérültek esélyegyenlőségének elősegítésében és egyéni problémáik megoldásában tudnak segíteni, és tanácsot adni. Ezen kívül színes kulturális programokkal várják tagjaikat és kísérőiket. A koronavírusnak köszönhetően viszont jelenleg csak online klubnapokat tartanak, ahol meghívott vendégekkel beszélgetnek. Olga azonban már tervezi a jövőt, szeretnének ellátogatni a Gödöllői kastélymúzeumba, kirándulni a Naplás tóhoz, és kitelepülni május 1-jén a majálisra érzékenyíteni.

A kerületben elért eredményekről Olga így nyilatkozik:

Minőségi változást hoztunk tagjaink életébe, és a közösségbe tartozás élményét. Nemcsak segítünk gondjaik kiküszöbölésében, de észrevétlenül afelé vezetjük őket, hogy önmaguk is megtudják oldani, segítség nélkül a kihívásokat.

Lámpásként Olga közvetlen, és kifejezetten jó viszonyban van a kerület tisztségviselőivel. Rendszeresen meghívják őket a szociálpolitikai kerekasztal döntéshozó üléseire, kikérik véleményüket akadálymentesítési kérdésekben. Bármilyen kéréssel fordulnak feléjük, mindig maximális segítséget tapasztalnak. Évente többször is kitelepül a VGYKE a kerületi rendezvényekre.

Aranyiné Kmett Olga civilszervező előadása

A kerület akadálymentességéről Müller Kinga, a Szociális és Szociális Intézményi Iroda munkatársa nyilatkozta, hogy a bankokba való fizikai akadálymentesítés megoldott, de a látássérültek számára nem minden akadálymentes. A bankokban biztonsági őr segíti a sorszámhúzást. A rendelők nincsenek látássérültek számára optimalizálva, itt is csak a fizikai akadálymentesítés a megoldott, de az a rendelők mindegyikében. Az önkormányzatnál működik az “egy iskola egy óvoda” felújítási program, melynek keretében minden évben egy iskola és egy óvoda kerül felújításra. Ilyenkor természetesen az akadálymentesítésre is figyelnek, amennyire ez az adott épületben megoldható.

Látássérültként nagyon fontos a közlekedés minél biztonságosabb szempontjainak megvalósulása, amelyhez hatalmas segítséget nyújtanak a meghangosított közlekedési lámpák. A XVI. kerületben 13 átkelés van meghangosítva, közülük párat említve: Veres Péter út – Batsányi János út – Hősök tere, Csömöri út – Szlovák út, Szlovák út – Timur utca – Rákosi út. A teljes lista megtekinthető a BKK honlapján, az esetleges hibás közlekedési lámpát pedig a jarokelo.hu oldalon jelezhetik a látássérült személyek.

Összességében elmondható, hogy az önkormányzat folyamatosan, tervezetten újítja fel épületeit, melynek során az általa renovált épületekben lehetőség szerint az akadálymentesítés megvalósítására törekszik. A közintézményekben akadálymentesítést is magában foglaló felújítások történnek folyamatosan.

Nagy Fruzsina