Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Élet látássérültként a XVIII. kerületben

2021. május 27.
A XVIII. kerületi Lámpás Klub logója

 

Idén májusban már 5. éve van jelen a XVIII. kerületben a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) lámpás tevékenysége, ahol Juhos Róbert és Pázmán Krisztina dolgozik közösségi, civil szervezőként, és fogja össze, valamint segíti az itt élő közel 50 fő látássérült tagot.

Feladataik közé tartozik a közösségi programok-klubnapok szervezése érdekes témákkal, vendégekkel. A jelen helyzetben kapcsolatot tartanak, és informálják telefonon, személyesen, e-mailben a tagjaikat. Klubnapot minden hónapban egy alkalommal tartanak, ezen felül pedig kirándulásokon, múzeumlátogatásokon, kerületi rendezvényeken vesznek részt az év során. Munkájukkal Krisztina és Róbert média megjelenésekkel próbálta megismertetni az Egyesület tevékenységeivel, szolgáltatásaival a kerület látássérült lakóit. Szerepeltek többek között a kerületi televízióban, kerületi újságban, interjút adtak a Civil rádió Filagória a védett közösség című műsorában, civil pályázat keretében kétszer is megtarthatták nagyszabású fehér bot napi rendezvényüket, melyre a népszerű előadók mellett kerületük egykori Alpolgármestere, Szarvas Attila is ellátogatott.

Fodor Ágnes köszöntőt mond a fehér bot napi rendezvényen.

Közösségi, civil szervezőként az önkormányzattal való kapcsolatról Juhos Róbert elmondta, hogy jó viszonyt ápolnak a Kondor Béla Közösségi Házzal, ahol a havi klubnapok is megrendezésre kerülhetnek, valamint a kerületi Rendőrkapitánysággal is. Az utóbbi évben sok személyi változás történt mind az Önkormányzat, mind egyéb civil szervezetek esetében, ezért jövőbeni feladatuknak azt tekintik, hogy új kapcsolatokat tudjanak kiépíteni. Kulturális programok megvalósításában Heilauf Zsuzsanna múzeumpedagógus is nagy segítségükre volt az elmúlt évek folyamán, akitől a kerületi lehetőségekről informálódhattak, mely múzeumokba érdemes ellátogatniuk, valamint beszámolt az éppen aktuális kiállításokról. Programjaikon részt vesz önkéntesük, Ráczné Bojczán Magdolna is, aki nagyban segíti munkájukat. A VGYKE szerződésben áll a kerületben működő Karinthy Frigyes gimnáziummal is, ahonnan számos tanuló látogatott el programjaikra, és klubnapjaikra közösségi szolgálatos munka céljából. Továbbá több érzékenyítő foglalkozást tartottak kerületi általános iskolában, a Fogyatékossági Világnap alkalmából szervezett eseményen, valamint XVIII. és XIX. kerületi rendezvényeken. Tervezik minél több iskola megkeresését, annak érdekében, hogy érzékenyítés keretében betekintést nyerhessenek a gyerekek a látássérültek világába.

A fehér botos közlekedés szemléltetése: hogyan kell helyesen segíteni egy látássérültnek?

A kerület akadálymentességéről Kőhegyi Edit esélyegyenlőségi referens a következő fejlesztésekről számolt be:

A 2015-2020. évben megvalósult beruházások, felújítások, korszerűsítések akadálymentes kialakításokkal történtek, melyek között érintettek voltak óvodai intézmények, szociális szolgálatok intézményei, orvosi rendelők, sportcentrum. Közparkjaink illetve játszótereink vonatkozásában kimondható, hogy azok szinte teljes mértékben megközelíthetők mozgáskorlátozott személyek számára. Valamennyi közút és járda építés vagy felújítás során a csomópont kerekesszékes akadálymentes kialakítása is megtörtént, továbbá a nagyobb csomópontokban taktilis burkolati jelek is beépítésre kerültek.

A XVIII. kerületben a fejlesztések folyamatosak, de Juhos Róbert elmondása szerint még mindig több meghangosított jelzőlámpára lenne szükség, valamint egyéb akadálymentesítésre. Ilyen például hangos tájékoztatási eszközök megléte a hivatalokban és orvosi rendelőkben. A BKK honlapján megtekinthető egy lista, hogy mely kereszteződések vannak meghangosítva, ezek az alábbiak: Gyömrői út – Igló utca, Sallai Imre utca – Margó Tivadar utca, Gyömrői út – Csévéző utca gyalogosátkelő SHELL benzinkút, Kisfaludy utca – Nemes utca. Az esetleges hibás közlekedési lámpát a jarokelo.hu oldalon tudják jelezni a látássérült személyek.

Nagy Fruzsina