Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Érdekes és tartalmas klubnap Újpesten

2022. március 24.
A klubtagok figyelmesen hallgatják az előadást.

Fotó: Várai Mihály-Újpest Média
 

2022. március 2.

Márciusi klubunkon az újpesti Állat- és Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársait, valamint a Rendőrség képviseletében Varga Brigitta körzeti megbízott főtörzszászlóst láttuk vendégül.

Mindketten sok új információt, szabályváltozást osztottak meg velünk, mindezt érdekes történetekkel fűszerezve.

Az Őrszolgálat 15 éve működik már; és – bár kezdetben sokan nevettek rajtuk – ma már a Rendőrség partnereként, velük szoros együttműködésben végzik munkájukat. Sokféle területen tevékenykednek a prevenciótól és iskolai szemléletformáló programok tartásától kezdve a helyszínre való kiszállásig, a veszélyeztetett állat elhozataláig. Megtudhattuk, mi a teendő, ha úgy ítéljük meg, hogy egy állatot bántalmaznak, kínoznak a környezetünkben; hová kerül a bűnjelként lefoglalt állat a rendőri intézkedés után, és meddig marad ott. Fontos információ például, hogy ha mérgezésre gyanakszunk, lehetőség szerint őrizzük meg a méreggyanús anyagot, mert az is bűnjel; a méreg kihelyezése abban az esetben is bűncselekmény, ha az állat nem evett belőle! Érintettük a szaporítás kérdését, a bejelentések megtételének módját és az intézkedés menetét; végül pedig a hallgatóság kérdései is megválaszolásra kerültek.

Látássérültek, idős emberek könnyebben válhatnak csalók áldozatává – ezekről, és egyéb bűnözői trükkökről tartott Varga Brigitta példákkal illusztrált tanulságos beszámolót, kiemelve a megelőzés fontosságát és módjait.

Zárásképp mini állófogadás keretében láttuk vendégül a résztvevőket süteménnyel, üdítővel.

Czagány Izabella és Murgács Jánosné
Közösségi civilszervezők