Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Érzékenyítés a BKK-nál

2016. július 12.

1

„Leendő pénztárosaink képzési tananyagát bővíti a BKK egy esélyegyenlőségi résszel”

– tudtuk meg Albert Judittól, a BKK esélyegyenlőségi referensétől.

A BKK kőbánya-kispesti ügyfélszolgálati központjában került sor a közlekedési cég ifjú munkatársainak tájékoztatására, érzékenyítésére, melyre egy szűk, másfél órás időkeretet szabtak meg. Az AOSZ és jómagunk szöveges prezentációval készültünk, az ÉFOÉSZ munkatársa pedig izgalmas játékok segítségével engedett betekintést az értelmileg akadályozott emberek világába. A SINOSZ képviselője képes prezentációval készült, melynek hála megtudhattuk, hogy milyen jellemzők alapján ismerhető fel egy hallássérült ember, majd zárásként az ETIKK kerekesszékes munkatársa mutatott be szituációs gyakorlatokat. A bátrabbak itt a kerekesszékben ülve próbálhattak leküzdeni egyes közlekedési és ügyintézési nehézségeket.

2

„Nagyon örültünk a felkérésnek, hiszen ezáltal egy kicsit közelebb kerülhetünk egymáshoz, érzékenyíthetünk. Több projektünk is van jelenleg a BKK-val és a BKV-val, így helyszíni bejárásokon, ellenőrzéseken is részt veszünk” – nyilatkozta Fördős-Hódy Erzsébet, az ETIKK szakmai vezetője.
„Az akadálymentesítés egyrészt jelent egy fizikai akadálymentesítést, azaz a látássérülteknek vezető sáv kialakítását, Braille feliratokat, kerekesszékesek számára süllyesztett pultot, hallássérülteknek pedig indukciós hurkot. Nem csak az adott helyiséget kell akadálymentesíteni, hanem az egész környezetet” –mondta Erzsébet.

3

A VGYKE részéről Eleki Abigél és Szélesné Panka hasznos információkkal készült: „Több csoportra osztjuk a látássérülteket. A gyengénlátóknál egy találkozásnál alapvetően nem állapítható meg, hogy nem pusztán rövid, vagy távollátó, hanem annál nehezebb a helyzete, például a közlekedésben, vagy az ügyintézésben. Az aliglátóknak még van látásmaradványa, és a teljesen vakok azok, akik semmit nem látnak. Közlekednek, ügyintéznek és szinte mindig segítséget igényelnek” –kezdte a prezentációt Panka.
„A pénzvisszaadásnál nagy segítség, ha papírpénz esetében valamilyen módon jelzik a látássérült vevőnek, hogy milyen címletet kapott vissza, ugyanis ők máshogy hajtogatják a különböző címleteket, így különböztetve meg azokat. Az aprópénzt a mintázat alapján ismerik fel. Tény, hogy lassabbak a vakok, de nem az értelmi szintjükkel van probléma, hanem a látásukkal” – zárta előadását Panka.

4

Eleki Abigél e szavakkal búcsúzott a jelenlévőktől:

„A mai világban a BKK-val való együttműködés azért felemelő, mert mint látható, az ügyfélközpontok valóban olyan szintű elvárásoknak felelnek meg, ami a komplexitást és a valódi akadálymentes környezetet biztosítja, ami szerintem hatalmas dolog!”

Ivanova Daniela