Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Érzékenyítő program a Bóbita Óvodában

2014. január 30.
Bóbita óvoda

Forrás: www.bobitaovoda17.hu

Az egyik helyszínen különféle játékok során megtapasztalhatták az információszerzés akadályozottságát, vagyis azt, hogy egyik érzékszervük, a szemük kizárásával hogyan, milyen más módon tudnak információt szerezni közvetlen és távolabbi környezetükről.

Tapintás, hallás, szaglás útján ismerhették fel a gyerekek a kezükbe adott tárgyakat, majd szintén szemtakaró használatával rajzokat készítettek egy rajzlapra. Érdekes volt látni, hogy az egyik kisfiú letakart szemmel is milyen szép rajzot készített, szinte nem hitték el az asztalnál lévő felnőttek, hogy valóban nem lát, mert minden vonal a helyére került. Remek térlátással rendelkezhet.
A másik helyszínen gondolkodtató kérdéseket kaptak arról, hogy vajon egy kutyával, illetve fehér bottal közlekedő látássérült hogyan tud tájékozódni, színeket felismerni. Ezután megismerhették és kipróbálhatták a beszélő színfelismerő készüléket.

A látássérültek bemutatták a tájékozódásban segítséget adó kutyájukat, megmutatták a vörös kereszt jelzéssel ellátott jellegzetes hámot. Elmondták, hogy a vakvezető kutyák komoly nevelést igényelnek, mire megtanulják, hogy egy látását vesztett embert képesek legyenek elvezetni az utcán, bekísérni egy boltba, átsegíteni a zebrán. Mindez óriási felelősség és elképesztő tudás.
Láthatóan a gyerekek jól érezték magukat a délelőtt során és megérezhették azt, hogy a fogyatékkal élő emberek is élhetnek önálló és teljes életet a mindennapokban.

Rákosligeten a Maros mozi már helyet adott hasonló programnak, ugyanis Rózsahegyi Péter képviselő úr támogatásával a Fehér Bot napja alkalmából gyerekek és felnőttek számára kézműveskedést szerveztek a sötétben, majd ezt követően a szintén sötétben megtartott Balkáni táncház és tánctanítás várt a résztvevőkre.
Remélhetőleg, mire felnőnek a gyermekek, kellőképpen odafigyelnek és megfelelő segítséget adnak majd a különféle nehézségekkel küzdő társaiknak.

A program megnyitó ünnepségén részt vett Fohsz Tivadar alpolgármester, Rózsahegyi Péter Rákosliget önkormányzati képviselője, Szabó Tiborné képviselő asszony, Kelemen Sándor Oktatási és Művelődési csoportvezető, Matécsa Péter és Mészáros Zsuzsa esélyegyenlőségi koordinátorok, Szabó Ildikó, a Rákosmenti Bóbita Óvoda intézményvezetője, továbbá a szülői közösség tagjai, kerületi óvodavezetők, a kerületi sajtó képviselői, Németh Orsolya, a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének alelnöke, Miks Csaba és Benke Richard, az érzékenyítő programokért felelős munkacsoport tagjai, Bózsváriné Göbölyös Eszter, Domoszlai János, a Közösség Lámpásai közösség mentorai, Plank László önkéntes, aki elhozta a vakvezető kutyáját.

 

Az eseményt a Rákosmente TV is megörökítette

Szerző: Szabó Ildikó

intézményvezető