Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Fehérbot-napi érzékenyítés Újpesten

2017. október 30.
A képen Era látható érzékenyítés közben, amint illatokat mutat egy diáknak

Az idei esélyegyenlőségi napon való érzékenyítésünk volt talán az eddigi legsikeresebb számunkra. Ami sajnos nem mondható el, a Fehér Bot napi Érzékenyítésről. Az Újpesti iskolák egyre több, és több programot építenek be a tanítási napok közé. Aminek mi, nagyon örülünk. De viszont ezek miatt a programok miatt kevesebb gyerkőcöt tudtunk idén októberben érzékenyíteni, mint az elmúlt években.

A képen Panka látható, amint egy diáknak megmutatja miként kell segíteni a kísérésben

Hiába a nyitottság, az elfogadás, megértetés, ismertetése utáni vágy felőlünk, ha az egyik talán számunkra, legfontosabb hónapban nem tudunk közel kerülni a gyerekekhez. Ez pedig az októberi Fehér Bot napja. Felkérésre, mint eddig, két napra terveztük a Fehér Bot napi érzékenyítést. Remélve a tapasztalatainkból, mindkét nap foglalkozhatunk különböző korosztályú, betakart szemű, iskolás gyermekkel játszhatunk, beszélgethetünk, a vakok minden napjaik gondjainak megoldásáról, az esetleges segítségnyújtásról, a vakírásról, illetve a fehér bottal, és vakvezető kutyával való közlekedésről.

A képen Era látható érzékenyítés közben, amint illatokat mutat egy diáknak

 

Nagy szomorúsággal tölt el bennünket, hogy csak az első napra jelentkezett be két iskola, egy-egy osztállyal. A második napon hiába vártunk, nem volt több jelentkező. A negyedikes, és ötödikes csoporttal viszont, nagyon jól éreztük magunkat. Még soha sem találkoztunk, így újdonság volt számukra, az a sok érdekesség, amiben részük lehetett. Mindig akad közöttük olyan gyerek, aki megdöbbentően sokat tud, vagy felismeri a megoldásokat, a vakok segítésére, illetve egy-egy feladat során. Sokszor elhangzott már, hogy nincs két egyforma osztály, vagy gyerek, így minden alkalom egy új élményt rejteget számunkra is. Várjuk a következő felkérést, reménykedve, hogy már az iskoláktól. Hiszen, mi az iskolákba is szívesen megyünk érzékenyíteni!

Kulman Tiborné, Széles Attiláné
közösségi civilszervezők