Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Fejlesztési verseny a gyengénlátókért

2017. március 14.
A képen az eSight fekete változata látható

Egyre több fejlesztő áll elő olyan szemüvegekkel, melyeket gyengénlátók és aliglátók részére készítettek. A verseny felfokozott mivolta érezhető, mert szinte minden hónapra jut egy vagy két áttörést hirdető bejelentés. Az elmúlt napokban például az eSight nevű kanadai cég jelentette be a kifejezetten gyengénlátóknak kialakított szemüvegének a megjelenését.

Az eSight terméke egy elektronikus szemüveg. A működési elve látszólag egyszerű, a szemüveg elejére három kamerából álló kamerarendszert szereltek, a szem felé eső részére részére pedig egy megjelenítőt, melynek a beállításait a megmaradt látóképességhez lehet igazítani. Ezzel a személyre szabható megjelenítéssel közel ugyanaz a látásélmény biztosítható, melynek egy ép látású ember is örvendhet. Az eSight először 2015 első napjaiban jelentette be a kész szemüveget, majd 2017 február végén újabb bejelentéssel állt elő. Az eltelt két év alatt a szemüveg méretei kisebbek lettek, mely elég fontos szempont, hiszen nem mindegy mekkora a szemüveg tömege és hova helyezkedik el a súlypontja. A most bemutatott változattal például már akár ugyanúgy lehet sportolni, ahogyan egy hagyományos szemüveggel.

A képen az eSight fekete változata látható

A kép forrása: https://www.esighteyewear.com

A fejlesztés alapötletét az a felismerés adta, hogy bár a legtöbb gyengénlátó ember centrális látása sérült, ugyanakkor a periférikus látás sokkal jobb vagy akár szinte sértetlen állapotban megmaradt, ezért a szemüveg a periférikus látás hasznosítását célozta meg. Az eSight ezt egy lehetőségnek tekintette és erre alkotta meg a személyes látásképességhez igazítható segédeszközét. A cég viszont a mostani, második premierjén is elmondta, hogy vannak még gondjaik. Az egyik komoly dilemmájuk, hogy kell-e headset az eszköz használatához? Erre még keresik a választ, így még nem beszélhetünk igazán készen lévő, boltokba szállítható és megvehető termékről, a támogatott termék státuszának az elérése pedig még ma is távolinak tűnik. Eddig csak 1000 ember viseli az eszközt, egyféle teszt-fázisban van, de a pozitív visszajelzések köré aktív kampányt építenek fel, hogy észrevehetőek legyenek. Ki kell emelni, hogy ez a fejlesztés nem az állóképek feldogozására épül, hanem a látómezőbe kerülő érzékleteket azonnal képes átalakítani.

A képen az eSight belülről látható

Az eSight szem felé eső oldala – a kép forrása: https://phys.org/

Másik nagy fejlesztési és ígéretes kísérlet az Aira, melyről már a honlapunkon is beszámoltunk. Ez az eszköz nem kifejezetten a gyengénlátókat célozza meg, mivel a szemüvegre helyezett kamera és headset egy operátorral kapcsolja össze a látássérültet, aki a szemüveg kamerája és egyéb informatikai támogatás alapján ad szóbeli segítséget. A cég nem zárkózik el attól, hogy a gyengénlátók is igénybe vehessék az Aira-rendszert, mivel így sokkal nagyobb piac nyílhat meg előttük.

Az OrCam nevet viselő rendszer fejlesztése 2010-ben indult el és már 2013 óta van tesztelhető eszközük. A rendszer alapja az, hogy a szemüveg egyik szárára szerelt kamera állóképét dolgozza fel egy berendezés, mely összesen 16 egységből áll. A fejen viselt rész a főegység, mely egy szemüveg, melyre kamerát és fülhallgatót szereltek. A zsebben hordozható alegység tartalmazza a feldolgozást végző részegységeket, melyek a kamera által rögzített képek kiértékelését a fülhallgatón keresztül ismertetik a szemüveg viselőjével. A rendszer képes a karaktereket felismerni és felolvasni, ismeri a különböző gyakori termékeket a boltokban, a fizetéshez használt eszközöket is azonosítja, valamint még az emberi arcokat is össze tudja kötni nevekkel. A termék 2500 és 3500 dollár közötti áron érhető el, de csak angol nyelvű környezetben használható és nem is tervezik más nyelveken használhatóvá tenni.

A képen az orcam fejlesztése látható, egy kék szemüveg, rajta a kamera és a fülhallgató, valamint az alegységhez vezető vezeték

A kép forrása: http://www.orcam.com

A másik nagy projekt a ThirdEye nevet viseli. A rendszer szintén állóképek elemzésére épül. Az eszközt a kézre kell felhúzni, mintha kesztyű lenne, majd az érzékelt kép alapján rezgéssel jelzi, hogy merre kell nyúlni a kívánt tárgy megfogásáért. Ez vakoknak és a gyengénlátók egy kisebb részének könnyíti meg a bevásárlást. A projektbe a végfelhasználókat is bevonták, már a tervezési fázis legelső pillanatában, hogy a legkényelmesebb, legideálisabb eszközt adhassák a megcélzott látássérültek kezébe. Ennek az üzleti része nyilvánvalóan attól lenne jövedelmező, hogy a boltok biztosítanák a vásárlóiknak, ahogyan a kosarat vagy a bevásárlókocsit is ideiglenesen átadják a boltba lépés pillanatában.

A képen a kesztyű látható, a kamerával felszerelve

A kép forrása: http://news.psu.edu/

A NuEyes csak a gyengénlátókat célozta meg az okosszemüvegével, melyből két változatot lehet megvásárolni. A 6000 dollárért elérhető alapverzió tulajdonképpen egy hangvezérelt digitális nagyító, melyen a nagyítás, a kontraszt és megjelenítéshez használt színek is állíthatóak, valamint mód van filmek megtekintésére is és képes az írott vagy nyomtatott karaktereket felismerni. A 6200 dollárért árult fejlettebb változata azonban internetböngészőt is tartalmaz, emailt is tud kezelni, képes alkalmazások futtatására és még a közösségi oldalakat is lehet vele használni.

A képen a nueyes fejlesztette szemüveg látható

A kép forrása: https://nueyes.com/

A most bemutatott fejlesztések a legígéretesebbek, de ezeken kívül a nagy IT-cégek is fejlesztik a saját eszközeiket, melyek különböző fázisokban tartanak. Ezek már nem egy esetben a sokezres tesztelői tábor használatában is vannak és az olyan rendszerekbe is beépülnek, mint amilyen az Aria, amelynek az egyik alapja egy Google okosszemüveg, a másik pedig a Google Maps. Ezekről viszont most nem esett szó, mert a nagyobbak fejlesztésének a sikereiről biztosan értesülünk, a most bemutatott eredményekről azonban nem biztos.