Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Fontos tudnivalók fogyatékossággal élőknek az energiahivataltól

2017. június 13.
A képen a sajtótájékoztató látható

Kolozsi Sándor, a MEKH fogyasztóvédelmi főosztályának vezetője elmondta, hogy a legtöbb érintett fogyasztó nincs tisztában azzal, hogy milyen teendői vannak a felhasználóváltás során, illetve, milyen lehetőségei vannak, ha nehézséget okoz számára a rezsi kifizetése. Ezért most két kiadványt készítettek ezekről a problémacsoportokról.

A felhasználóváltozásról szóló kiadványban felhívják a fogyasztók figyelmét a változásbejelentés fontosságára, ennek módjára és elmaradásának következményeire. A MEKH kiadványa az ügyintézés megkönnyítésére változásbejelentő formanyomtatványt is tartalmaz.

A másik kiadvány részletesen ismerteti a védendő fogyasztók jogait és kötelezettségeit, valamint útmutatást nyújt, hogy ki, mikor és milyen módon kérheti a védendő fogyasztói státust.

A képen a sajtótájékoztató látható

A kép forrása: http://www.mekh.hu

Kolozsi Sándor a védendő fogyasztókat megillető lehetőségek kapcsán kiemelte, hogy nehézség esetén a fogyasztó haladéktalanul forduljon a szolgáltatóhoz, hiszen annak van lehetősége, eszköze, hogy segítse a szociálisan vagy egészségügyi okból nehézséggel küzdő fogyasztók megfelelő ellátását.

A védendő státuszt szociálisan rászorulók és fogyatékkal élő fogyasztók kérelmezhetik az elosztói szolgáltatónál. A nyilvántartásba felvett szociálisan rászorulók igényelhetnek részletfizetést, fizetési haladékot, illetve előre fizetős mérők kihelyezését. A fogyatékkal élők pedig igényelhetnek egyebek között havi (időközi) mérőóra leolvasást, a mérő általánostól eltérő módon történő elhelyezését, valamint a kikapcsolás alóli mentességet és folyamatos szolgáltatást, ha életüket, egészségüket a szolgáltatás hiánya közvetlenül veszélyeztetné.

A hivatal a szolgáltatók adatai alapján készített összesítője szerint tavaly december 31-én Magyarországon összesen 55 328 védendő fogyasztó volt regisztrálva, ebből 52 763 szociálisan rászoruló védendő fogyasztó, a fogyatékkal élő védendők száma pedig 2420. A múlt év végi adatok szerint összesen 17 269 védendő fogyasztónál volt kihelyezve előre fizetős mérő – ismertette Kolozsi Sándor.

A védendő fogyasztókról készített kiadvány ingyenesen letölthető ezen a linken: https://goo.gl/KsaMZL

A hír forrása: www.mekh.hu