Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

FUTÁR-felmérés II.

2017. szeptember 7.
A képen az egyes villamos egyik megállója látható

A helyzet sajnos nem volt annyira rózsás, mint a 3-as villamos vonala esetén, az 1-es villamos vonalán elég sok olyan megállóban fordultam meg, ahol a Futár kijelző, illetve az információs tábla nem adott szöveges információt a járatok indulásáról.

Micsoda? Beszélő információs tábla?

Őszintén bevallom, engem meglepett, hogy az 1-es villamos vonalának felújítása során kihelyezett információs táblák egy jelentős része alkalmas a hangalapú járatinformációk szolgáltatására ugyanazon távirányító segítségével, amellyel a FUTÁR-kijelzőket, illetve a beszélő gyalogosátkelőket is meg lehet „szólaltatni”.

Ilyen hangszóróval ellátott információs tábla az 1-es villamos összes megállójában megtalálható, ezért is reménykedtem benne, hogy így a teljes vonal le van fedve megfelelően működő, a látássérültek számára elengedhetetlenül szükséges hangalapú információt szolgáltató berendezéssel.

Sajnos csalódnom kellet, számos megállóban nem tudtam „beszédre bírni” ezen információs táblákat, és/vagy futárkijelzőket. Ráadásul ezen egységek jelentős része fontos forgalmi csomópontokban, vagy látássérültek által aktívan használt megállókban találhatóak, így hatványozottan fontos lenne a minél hamarabbi bekapcsolásuk/megjavításuk, szóval a konkrét működésre bírásuk.

A képen az egyes villamos egyik megállója látható

A kép forrása: http://architectforum.hu

Mielőtt felsorolnám azon megállókat, melyeknél nem működtek megfelelően ezek a berendezések, rendkívül fontosnak tartom megjegyezni, hogy a régebbi típusú, azaz az első generációs két gombos távirányítóval csak néhány esetben sikerült működésre bírnom a vonalon felállított FUTÁR-kijelzőket, az információs táblák esetén ez a szám konkrétan nulla volt. Az újabb fajta 4 gombos távirányítóval már lényegesen nagyobb sikerrel jártam, bár ahogy korábban már leírtam, minden bizonnyal technikai okok miatt számos kijelzőt, illetve információs táblát nem sikerült beszédre bírnom még az újabb távirányítóval sem.

És most következzen a lista, mely azon megállók nevét tartalmazza, ahol nem sikerült érdemi beszéd alapú információt kicsikarnom a peronon felállított FUTÁR-kijelzőkből illetve, információs táblákból.

  • Óbudai rendelőintézet
  • Népfürdő utca
  • Árpád híd (Etele út/ Fehérvári út felé)
  • Honvéd kórház
  • Vágány utca / Róbert Károly körút

Az 1-es villamos vonalának közvetlen környezetében fellelhető hangos gyalogátkelőhelyek lámpáit minden esetben sikerült működésre bírnom mindkét tesztelt távirányítóval.

Továbbra is várok minden észrevételt, javaslatot a futarfelmeres@gmail.com e-mail címre, a felmerült hiányosságokat természetesen jelezzük a BKK felé, bízva abban, hogy ezen működési hiányosságok minél hamarabb javításra kerülnek.

Nagy László