Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Futárfelmérés IX.

2017. november 23.
A képen a 70 troli látható

A 70-es trolibusz járat a Kossuth Lajos tér – Erzsébet királyné útja, aluljáró megállók között közlekedik, a 78-as járat pedig a Jászai Mari tér és a Puskás Ferenc Stadion megállók között biztosít összeköttetést.

Mivel mindkét járat Budapest igen frekventált részén közlekedik részben vagy egészben, így most kiemelkedően jelentkezett az a már korábban is számtalan esetben ecsetelt “probléma”, – miszerint a nagy közúti forgalom által generált zaj elnyomja a kijelzők, illetve a beszélő gyalogosátkelők hangját. Nekem továbbra is az a véleményem, hogy ezeken a kijelzőkön érdemes lenne hangosítani, de természetesen ez az én magán véleményem, és elfogadom azt is, ha valaki ezt a hangerőt megfelelőnek tartja. Én úgy ítélem meg, hogy akár konkrét balesetveszélyt is rejthet magában az a szituáció, amikor egy széles 2×2 vagy 2×3 sávos főút túloldalán felállított hangos gyalogosátkelő hangját nem hallani megfelelően a forgalmi zaj miatt.

A kijelzők illetve hangos gyalogosátkelők kiépítettsége a fenti járatok útvonala mentén jónak mondható. Természetesen fejlesztésre, bővítésre mindig lenne lehetőség, – de alapvetően nem találtam komolyabb működési anomáliát a két járat vonalának felmérése során, hacsak a már fent említett hangerő-problémát nem tekintjük annak, ami mint már említettem is természetesen az én szubjektív véleményem.

Továbbra is várom minden kedves érdeklődő észrevételét, javaslatát a témával kapcsolatban a futarfelmeres@gmail.com E-mail címre.

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire fontos lenne, hogy minél többen jelezzék gondolataikat, véleményüket, észrevételeiket a témában. Előfordulhat, hogy valaki egy adott városrészt nálam sokkal jobban ismer, akár azért, mert ott lakik, vagy oda jár iskolába, munkahelyre. Így sokkal jobb ötleteket tudna adni a rendszer továbbfejlesztése szempontjából, illetve az esetlegesen időközben üzemképtelenné vált, vagy hibásan működő futárkijelzők, illetve hangos gyalogosátkelők kapcsán is bátran jelezhet bárki a fenti E-mail címre. Úgy gondolom, ez mindannyiunk érdeke.

Mindenkinek köszönöm, aki hozzászólásával, észrevételeivel segíti munkánkat, ezzel is segítve a látássérült közösség minél hatékonyabb közlekedését!

A képen a 70 troli látható

A kép forrása:hu.wikipedia.org

Nagy László