Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Futárfelmérés VII.

2017. november 5.
A képen az 56A villamos látható a Gárdonyi téri megállóban

Ahogyan azt már a múlt heti rovatban is jeleztem, a futárfelmérés ezen részében a budai fonódó villamosvonal még meg nem vizsgált vonalával fogok foglalkozni. Konkrétan a 41-es, a 61-es, az 56-os, valamint az 56A jelzésű villamosjáratokkal.

A 41-es számú villamos a Bécsi út – Vörösvári út és a Kamaraerdei Ifjúsági Park között közlekedik, a Bécsi út és a Móricz Zsigmond körtér között gyakorlatilag ugyanazon a vonalon közlekedik, mint a 19-es villamos.

A 61-es, és 56A jelzésű villamosok a Móricz Zsigmond körtér és Hűvösvölgy között közlekednek, az 56-os villamos pedig a Város háza tér és Hűvösvölgy között.

A három fenti villamosjárat útvonala a Déli pályaudvar és Hűvösvölgy megállók között gyakorlatilag megegyezik, az 56 és 65A jelzésű villamosok útvonala pedig a Móricz Zsigmond körtér és Hűvösvölgy megállók között mutat tökéletes egyezést.

Tapasztalatom szerint mind a kijelzők, mind a beszélő gyalogátkelők megfelelően működtek, csak a már korábban is vázolt “problémák” merültek fel, miszerint a régi két gombos távirányítók nem minden esetben kezelik az újabb kijelzőket, valamint a forgalmasabb csomópontokon elhelyezett kijelzők illetve információs táblák hangereje a forgalom zajához mérten lehetne kicsit hangosabb is.

Továbbra is azt javaslom minden kedves látássérültnek, hogy ha csak a régi két gombos távirányítóval rendelkezik, szerezzen be egy újabb négy gombos modellt, saját tapasztalataim alapján lényegesen jobb hatásfokkal kezeli a kijelzőket, illetve a beszélő információs táblákat, mint a régebbi változat. A beszélő gyalogátkelők vonatkozásában továbbra sem tapasztaltam lényegi eltérést a két távirányító használhatósága között.

Továbbra is kérek mindenkit, hogy véleményét, észrevételét jelezze a futarfelmeres@gmail.com e-mail címre írt elektronikus levél formájában.

A képen az 56A villamos látható

A kép forrása: 24.hu

Nagy László