Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Futárfelmérés III.

2017. szeptember 10.
A képen a Jászai Mari tér megálló látható

Általánosságban elmondható, hogy az egyik szemem sír, a másik meg nevet, a vonal közvetlen környezetében található közlekedési lámpák mindegyike hibátlanul működött mindkét távirányító használatával, bár szerény véleményem szerint az átkelést segítő szöveges információk lehetnének hangosabbak, hiszen a Körút Budapest talán egyik legforgalmasabb része, ennek megfelelő zajterheléssel. Épp ezért volt, hogy csak toporogtam, mert nem voltam benne biztos, hogy akkor most átkelhetek-e a vágányokon, vagy sem.

A FUTÁR-kijelzők illetve az egyes villamos vonalánál már bemutatott beszédalapú információk szolgáltatására is képes információs táblák vonatkozásában sajnos nem tudok kifogástalan működésről beszámolni, az információs táblák közel fele nem működött.

A képen a Jászai Mari tér megálló látható

A kép forrása: http://budapestcity.org/

A 4-6-os villamos vonalán alapvetően kétféle peronnal találkozhatunk. A közös peronnál a villamos vágányok a peron két oldalán futnak, a kihelyezett információs táblák illetve futárkijelzők nagy általánosságban a peron közepén találhatóak, így elég jól be lehet gyakorolni, hol keressük őket.

A megállók jelentős többsége azonban kétperonos, tehát a két különböző irányba közlekedő villamosokra várakozó utasok külön peronon várakoznak. Ebben az esetben információs táblákból is kettő van, mindkét peronon nagyjából a peron közepén. És itt vetődött fel egy komoly probléma, miszerint a Móricz Zsigmond körtér – Újbuda-központ felé közlekedő villamosok oldalán levő peronokon gyakorlatilag egyetlen információs tábla sem működött, ellentétben a túloldali peronon, tehát a Széll Kálmán tér felé vezető oldalon felállított információs táblákkal, melyek viszont mindegyike szolgáltatott információt, más kérdés, hogy ezt igen halkan tették. Továbbá rendkívül problémásnak tartom, hogy ezeket az információs táblákat csak relatíve kis távolságról lehet aktiválni.

Összességében tehát elmondható, hogy a 4-6-os villamos vonalán található információs táblák közel fele nem üzemkész, a néhány megállóban megtalálható FUTÁR-kijelzők megfelelően működtek.

Mindazonáltal fontosnak tartanám (természetesen a jelenleg nem működő információs táblák bekapcsolása mellett) a már működő táblák hangerejének növelését tekintettel a Körút nagy forgalmából adódó szinte állandóan magas zajszintre, valamint ha ez technikailag lehetséges, az információs táblák aktiválásához szükséges „hatótávolságot” is célszerű lenne megnövelni.

Minden kedves olvasónak köszönöm a figyelmet, természetesen továbbra is várom a véleményeket és észrevételeket a futarfelmeres@gmail.com email címre.

Nagy László