Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Futárfelmérés XVI.

2018. február 8.
A képen egy 204-es busz látható Békásmegyeren
A képen egy 204-es busz látható Békásmegyeren

A kép forrása: iho.hu

A 204-es járat Békásmegyer, Újmegyeri tér és Rákospalota, Kossuth utca között, míg a 296-os autóbusz Békásmegyer, Újmegyeri tér és Újpalota, Szentmihályi út között közlekedik. Alapvetően mindkét járat Óbuda Békásmegyer és Újpalota között biztosít közvetlen kapcsolatot, emellett mindegyik érinti Újpestet is.

Az autóbuszok Óbudán az első hat megállójukat tekintve közös útvonalon haladnak, majd a 204-es járat a Megyeri hídon keresztül, a Váci út, Árpád út érintésével halad át Újpesten, majd a Hubay Jenő téren keresztül éri el végállomását Rákospalotán.

A 296-os járat a Megyeri hídon áthaladva, Káposztásmegyer érintésével éri el végül Rákospalotát szintén a Hubay Jenő térnél. Innentől még számos megállója van a XV. kerületben, míg elérkezik végállomásához a Szentmihályi út Újpalotai végéig.

Abból a szempontból mindkét járat roppant hasznos, hogy a két városrész északi részeit közvetlenül összeköti. A kijelzők és a beszélő gyalogosátkelők vonatkozásában főleg a XV. kerületi szakaszon lenne még mit javítani véleményem szerint, mind konkrét fejlesztések, mind a meglevő berendezések újrahangolása kapcsán. Értem ezalatt a már oly sokszor ismételt hangerőanomáliát, de például a két busz újpesti szakaszain is kellene némi fejlesztés, főleg Káposztásmegyer vonatkozásában.

Személy szerint nagyon kíváncsi lennék egy olyan látássérült véleményére, aki a káposztásmegyeri lakótelepen él, és így “napi szinten” használja a helyi kijelző illetve beszélő gyalogátkelő infrastruktúrát.

Működésképtelen berendezéssel szerencsére nem találkoztam.

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy aki csak tudja ossza meg tapasztalatát, véleményét, észrevételét a futárkijelzőkkel, illetve a beszélő gyalogátkelőkkel kapcsolatban a futarfelmeres@gmail.com címre küldött levelében. A tapasztalatokat, észrevételeket összegyűjtöm, és egy hivatalos összegzés formájában továbbítom a BKK felé.

Nagy László