Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Futárfelmérés XXIII.

2018. augusztus 30.
A képen a 19-es villamos látható, amint a Duna menti sétányon halad, nappali fényben, őszi fák között

Az alábbi járatok útvonalán végeztem felmérést:
Az 1-es, a 4-es, a 6-os, a 17-esés a 19-es villamosok vonala.
Mindegyik HÉV vonal.
Az 5-ös, a 7-es és a 9-es busz vonalai.

Ezeken a gyakran használt viszonylatokon előfordultak átfedések, azonban mivel ezeket a járműveket sok látássérült használja utazásai során, így kiemelten fontos a kijelzők, valamint beszélő közlekedési lámpák időről-időre történő újbóli ellenőrzése, a működési anomáliák felderítése.

A feltárt működési hibákat jeleztem a BKK, illetve a Budapest Közút felé. A hibák kijavítása vagy már megtörtént, vagy jelenleg is folyamatban van.

Bár már több ízben is kértem az akadálymentes közlekedésért aktívan tenni szándékozó látássérült sorstársak segítségét, a visszajelzések szerény száma alapján úgy érzem, hogy ezen kérésemet újra meg kell fogalmazzam.

Kérnék minden kedves, – a budapesti tömegközlekedést aktívan, vagy kevésbé aktívan használó látássérültet arra, hogy amennyiben közlekedése során a kihelyezett kijelzők, illetve hangos közlekedési lámpák működésében hibát észlel, azt nekem, a futarfelmeres@gmail.com e-mail címre jelezze. Én a magam részéről annyit tudok ígérni, hogy a felvetett hiányosságokat a BKK, illetve a Budapest Közút felé Elektronikus úton továbbítom. Ügymenetre sajnos közvetlen ráhatásom nincs

Mivel a kihelyezett futárkijelzők illetve hangos közlekedési lámpák jelentős részének felmérése már legalább egy alkalommal megtörtént, így egy új projektbe kezdek.

Munkám során igyekszem felderíteni azon fontosabb tömegközlekedési csomópontokat és/vagy kereszteződéseket, ahol a jelen állapot szerint nincs kihelyezve semmilyen – a látássérültek akadálymentes közlekedését biztosító berendezés. Ezen helyszínek listáját továbbítani fogom a BKK, illetve a Budapest Közút felé.

Kérnék minden kedves látássérült tömegközlekedőt arra, hogy jelezze felém a már fentebb leírt futalfermeres@gmail.com e-mail címre ha olyan kereszteződést, vagy csomópontot használ a mindennapi közlekedése során, ahol még nincs kiépítve a megfelelő jelzőrendszer, és úgy érzi, hogy akár egy hangos közlekedési lámpa, akár egy kihelyezett futárkijelző nagymértékben segítené nem csak az ő, de más a környéken közlekedő látássérült mindennapjait.

Természetesen a méretgazdaságosságot, mint fontos tényezőt nem hagyhatjuk figyelmen kívül.

A fejlesztésekre szánt költségvetés sajnos sosem lesz akkora, hogy minden felmerült igényt meg tudjanak valósítani. Ennek értelmében elsősorban olyan frekventáltabb helyszínek „meghangosításával” kapcsolatban várnék észrevételeket, melyek lehetőség szerint minél több látássérült biztonságos közlekedését segítenék elő.

Minden kedves olvasónak köszönöm a figyelmet.

Nagy László

A képen a 19-es villamos látható, amint a Duna menti sétányon halad, nappali fényben, őszi fák között

A kép forrása: http://egyker.blog.hu