Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Gödöllői Lámpások a városi könyvtárban

2014. január 22.
Könyvtár

Forrás: www.gvkik.hu

A rendezvény lebonyolításában segítségünkre volt Miks Csaba, a Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete érzékenyítő csoportjának tagja, valamint Bózsváriné Göbölyös Eszter a XVII. kerületben dolgozó közösségi mentor.
Dr. Kiss János, a Gödöllő és Térsége Látássérültjeinek Egyesülete (GÖTLE) elnöke beszélt előadásában a vakság legfőbb okairól. Ma Magyarországon elsősorban a cukorbetegséget, valamint a szív-,érrendszeri- és keringési megbetegedéseket tartjuk számon a különböző szembetegségek okozóiként.
A program következő napirendi pontja a vakok írás-olvasás kultúrájáról, annak fejlődéséről szólt, melyben megemlítettük a Braille írás mellett a moon írást is, a hangoskönyvtári anyagok fejlődésének útját, valamint a vakok számára készített folyóiratok Braille, illetve hangos formában történő hozzájutási lehetőségeket. Szót ejtettünk továbbá a híres vak személyiségekről, zeneszerzőkről is (Johann Sebastian Bach, Francesco Landini, Ganz Ádám, Ungár Imre), akik bebizonyították, hogy látássérültként is lehet fordítani a történelem kerekén.
Az előadást Szluka Lídia forrásteremtő mentor tartotta.
Ezek után következett Miks Csaba rendkívül érdekes, látványos segédeszköz bemutatója, mely során bemutatta a Jaws for windows képernyőolvasó, illetve a különböző informatikai software-ek fejlődését, a különböző mindennapi életvitelt megkönnyítő segédeszközöket (színfelismerő, folyadékszínt jelző, vérnyomás mérő, beszélő konyhamérleg). A segédeszközöket a részt vevők kipróbálhatták.
A program következő pontja a VERCs (Vakok Elemi Rehabilitációs Csoportja) által készített kisfilm levetítése volt, mely a látássérült emberek segítéséről szólt, és a résztvevők soraiban nagy tetszést váltott ki. Végezetül válaszoltunk a résztvevők kérdéseire, meghallgattuk észrevételeiket, benyomásaikat.
Ezúton szeretnénk megköszönni a könyvtár, valamint az érzékenyítő csoport segítségét a program lebonyolításában, hálásak vagyunk kolléganőnk, Eszter segítségéért is.
Bízunk benne, hogy még sok hasonló nagy sikerű rendezvényre kerülhet sor Gödöllőn és térségében a „Közösség Lámpásai” projekt keretein belül.

Szerző: Szluka Lídia
forrásteremtő mentor