Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Zeneakadémia új köntösben

2014. január 22.
Zeneakadémia
Hangverseny

Forrás: www.sikerado.hu

A Zenepalota 1907-ben, Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján épült, és most, 106 évvel később, az épület teljes megújulását követően, ünnepélyes műsorral fogadta megnyitóján a látogatókat. Orbán Viktor miniszterelnök nyitóbeszédét zenés gálaműsor követte. Olyan zenei kiválóságokat sorakoztatott fel, mint Kelemen Barnabás és Kokas Katalin hegedűsök, Csizmadia Anna népdalénekes, Várjon Dénes zongoraművész, vagy a Keller Vonósnégyes, akik többek között Brahms, Beethoven és Liszt Ferenc műveit keltették életre.

Christopher Cotton, a világ talán legrangosabb koncerttermének, a Royal Albert Hall vezérigazgatója a megnyitó vendégeként elmondta, szerinte ez a felújítás rendkívül fontos projekt a tehetséges magyar zenészek jövője szempontjából. Úgy véli, hogy a klasszikus, a népzene, esetleg a rockzene műfajában kiemelkedő magyar muzsikusok büszkék lehetnek arra, hogy van egy patinás konzervatóriumuk, mely lehetőséget ad még több, a világ minden táján elismert magyar zene megszületésére.

A projektnek alapvetően két célja volt: egyrészt visszaállítani az eredeti állapotot, másrészt korszerűsíteni a kiszolgáló technikát, amely magába foglalta az akadálymentesítést is. A belső tér mintegy 3 ezer négyzetméterrel bővült, valamint az időjárás viszontagságai miatt erősen leterhelt épület szerkezetét is megerősítették. A Nagyterembe a klimatizálásához szükséges gépészeti berendezések kerültek, valamint bővítették a mosdók számát is.

A beruházás során biztosítani kellett az épületben a hangversenyélet eddig hiányzó infrastruktúráját, a korszerű színpadtechnikát, szcenikai rendszereket, a hangszerraktárt, a megfelelő méretű és számú zenekari, énekkari öltözőket és a szólisták öltözőit, a szcenikai üzemeltetés helyiségeit, valamint egy korszerű, a hangversenytermek eseményeinek dokumentálására specializált stúdiót” – olvasható a Bartók Rádió honlapján.

 A Zeneakadémia műemlékeit megőrizve egy kényelmesebb, színpompás, de hagyományőrző, bővített palotává vált, mely újult erővel fogadja a zene szerelmeseit színpadain és a közönség soraiban egyaránt.

Forrás:

www.kulturkalandor.hu/

http://mno.hu/

http://www.mr3-bartok.hu

http://www.turizmusonline.hu

www.hirado.hu MTI Fotó: Illyés Tibor

 

Szerző: Ivanova Daniela