Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Hallott már a RoboBraille-ről?

2017. január 17.
A kép forrása: http://robobraille.org

A kép forrása: http://robobraille.org

Ugye találkozott már azzal a helyzettel, hogy olyan számítógépen dolgozott, melyen nem volt karakterfelismerő alkalmazás és látássérültként szüksége lett volna egy nyomtatott dokumentum tartalmának megismerésére? Kapott már olyan dokumentumot, melynek megnyitásakor kiderült, hogy annak tartalma nem karaktereket tartalmazó szöveg, hanem a dokumentum képként szkennelt formája, mely így olvashatatlan képernyőolvasóval? Ugye jól jött volna ekkor egy karakterfelismerő alkalmazás, amivel a képet szöveges dokumentummá, az Ön számára olvashatóvá lehetett volna alakítani?

Ilyen, s ehhez hasonló helyzetek kiküszöbölésében tud segítségére lenni a RoboBraille, melynek képernyőolvasó szoftverrel történő használatát néhány lépésben most bemutatjuk.

Ez a szolgáltatás internetkapcsolattal rendelkező számítógép használatakor vehető igénybe.  De hogyan is?

Nyissuk meg az internet böngészőnket, melynek címsorába gépeljük be a következő internetcímet:

robobraille.org

Miután az oldal megnyílik, egy angol nyelvű webes felülettel találkozunk. Nem kell megijednünk, szerencsére az oldal felülete Magyar nyelvűre állítható. Ehhez tegyük a következőt:
Az Insert plusz F7 billentyűkombináció segítségével rendeztessük listába az oldalon található linkeket, hivatkozásokat.
Miután ez megtörtént, a kiválasztandó hivatkozás kezdő betűjével lehetőségünk van a megfelelő linkre ugrani. Mivel mi az oldal magyar nyelv támogatását szeretnénk elérni, így üssük le az „m” billentyűt, hogy a magyar feliratú linkhez tudjunk ugrani, majd nyomjunk entert.
Ezt követően az oldal már magyar nyelven fogad bennünket.

A nyíl billentyűkkel lefelé haladva találjuk meg a szöveg konvertálása lehetőséget. Az oldalon tovább haladva elsőként azt kell kiválasztanunk, hogy milyen legyen a forrás típusa, melyet a számunkra megfelelő jelölőnégyzet szóközzel történő aktiválásával tehetünk meg.

Ezt követően fel kell töltenünk a fájlt a szerverre, melyet a tallóz gomb szóköz billentyűvel történő aktiválásával is megkereshetünk. Ha kiválasztottuk a felismertetni kívánt dokumentumot, nyomjuk meg a feltöltés gombot szintén a szóköz billentyű használatával. A sikeres feltöltésről tájékoztatást kapunk.

A következő lépésben meg kell adni a kimeneti dokumentum formátumát, melyet a megfelelő jelölőnégyzet szóközzel történő aktiválásával tudunk megtenni.

Ezt követően a dokumentum konverzió beállítását kell elvégezni, melyet egy kombinált listából kell kiválasztanunk.

Utolsó lépésként meg kell adni e-mailcímünket, amire tájékoztató levelet kapunk, mely a konvertált dokumentum letöltési linkjét is tartalmazza.

Sikeres használatot kívánunk!

Leány Ferenc