Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Helyezést értünk el egy főzőversenyen!

2016. szeptember 22.

Az igazság az, hogy a VGYKE három csapattal vonult ki a rendezvényre. Egy külön sátrat kapott a gasztro-különítmény, egy másikat a Láthatár Bolt és hozzájuk közel egy másikban helyezkedtek el a VGYKE masszőrjei.

Az egész rendezvény leglátogatottabb sátra egyébként a masszőröké volt. Őket dicséri az is, hogy bár a színpadon többször bemondták az ingyenes masszírozási lehetőséget, a legtöbben azért mentek oda, mert szájról-szájra terjedt a hírük és dicséretük. Ennél nagyobb elismerést aligha kaphat egy masszőr!

2016fverseny7

A bográcsos csapat beszédes mottót választott magának:

Semmit a szemnek, mindent a szájnak!

2016fverseny1 2016fverseny2

A versenyre egy különleges étellel készült a csapat, melynek neve: pajzán paprikás kolbásszal és virslivel. Ez egy olyan bográcsban elkészített krumplis étel, melyben sok hagyma, virsli és kolbász van, de mindez egy lecsószerű paprikás és paradicsomos szósszal összefőzve. Az egész eljárási technológia és a mesteri ízesítés felügyeletéért külön köszönet illeti Bózsváriné Göbölyös Esztert.

 2016fverseny52016fverseny8

Az egyébként kellemes hangulatú versenyen, extrém különleges feltételeket és kihívásokat teremtett a szakadó eső. Többször is elhangzott a rendezvény alatt, hogy bográcsban főzni talán mindenki képes, de esőben csak a legjobbak képesek ebből finomat kihozni. A kóstolásokat végző csoport szerint ez tényleg így volt, mert minden sátorban nagyon ízletes és csábító ételeket alkottak.

2016fverseny32016fverseny4

A zsűri az alkotási folyamat közben is járta a sátrakat és nálunk megállva elmondták, hogy már korábban is nagyon érdekelte őket a látássérültek szakácskodása, mivel az előkészítésnek és a tervezésnek fontosabb szerep jut a megszokottnál, legalábbis a zsűri egyik felének a tapasztalata szerint. Ez egyébként az Egyesület csapatánál is megfigyelhető volt, ez hívta elő ezeket az élményeket. Közben szóba került egy olyan hangos szakácskönyv elkészítése is, melyet a vizuális utasítások elhagyásával lehetne összeállítani, reménykedünk ennek közeli megvalósulásában.

A több órán át tartó gondos bográcsolást dicsérte már az a tény is, hogy maguk a szakácsok is jóízűen ettek a saját főztjükből, nem is egyszer. Több arra járó ember is repetázott és akadt nem egy olyan ember, aki az illat alapján csábult el. Sőt, más sátraktól is érkeztek szakácsok, akik először csak kóstoltak, majd szintén repetáztak. Még ennek ellenére sem sejtették a versenyzők, hogy sikerük lesz, így nagyon meglepődtek az elért helyezésen.

2016fverseny6

Végül a győztes csapat névsora: Bózsváriné Göbölyös Eszter, Jánosi Veronika, Mészáros Ágnes, Molnárné Tóth Andrea, Susovich Erika, Vasné Pintér Teréz Neumann Károly és Szegedi Zsolt.