Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Segédeszközökkel ismerkedtünk

2018. november 17.
Az egyik elektronikus nagyító, amit a látásképességhez lehet állítani. éppen térképet nagyít

A klubnapjaink sorában eddig minden évben volt legalább két segédeszközökkel foglalkozó alkalom. Ebben az évben úgy döntöttünk, hogy ezúttal mi megyünk el sok segédeszközt kínáló kiállításra, nem pedig mi hívunk egy-egy segédeszközöket árusító helyet. Ez a szándékunk a korábbi években is létezett, de technikai okok miatt nem tudtuk megvalósítani, azonban ebben az évben nagyon eltökéltek voltunk és természetesen sikerrel jártunk.

A kihelyezett klubnapunk helyszíne a Hermina út 47. volt, ahol jó pár látássérülteknek segítséget kínáló szervezet mutatkozott be a segédeszközös konferencián. A tagjaink és vendégeink egyik helyről a másikra sétálva ismerkedtek meg a különböző lehetőségekkel, köztük az egyesületi bolttal, a Láthatár Bolttal is.

Az érdeklődésünk középpontjában az újdonságok álltak, melyből sajnos nem sok akadt. Inkább két területen fedeztünk fel újdonságokat. Az egyik a segédeszközök elérhetőbb árazása volt, melyre sok kiállító is kitért. Többen is említették a tagjainknak, hogy milyen pályázatokon lehet támogatásokat elérni az egyes nélkülözhetetlen eszközök megvásárlásához. A másik újdonság a segédeszközökön túli szolgáltatások voltak. Ezek a szolgáltatások élethelyzetekre kínáltak megoldásokat, segítségeket. Igaz, hogy ezek nem segédeszközök, de érdekes volt megfigyelni ennek a területnek az alakulását a jelenben.

Az egyik elektronikus nagyító, amit a látásképességhez lehet állítani. éppen térképet nagyít

Nem egy interaktív bemutatón is részt tudtunk venni. Ezek között kiemelt szerephez jutottak a nagyítók, különösen a digitális nagyítók. Vannak olyan aliglátó tagjaink, akik ezek segítségével tudtak újra síkírást olvasni, amit néhányan a mostani bemutatón is megtapasztalhattak.

Hálásak vagyunk a bemutatókat tartó személyeknek, hogy türelmesen és kedvesen válaszoltak a kérdéseinkre, köszönjük szépen!

Neumann Károly
közösségi civilszervező