Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Kalandozás Mongólia különleges világában a VII. kerületi klubnapon

2018. november 27.
A hetedik kerületi klub tagjai asztalok mellett ülve beszélgetnek a klubnapon

Az előadó a már ismert Gáspár János, a Közlekedési és Közművelődésért Alapítvány vezetője tartotta. Az előadás filmvetítéssel egybekötött volt.

A hetedik kerületi klubtagok megérkeznek a klubnapra és az ablaknál állnak

Mongólia Ázsia szívében található, 3 millió lakosa van. A népesség egy harmada a fővárosban Ulanbatorban él, a többi mongol a sztyeppén jurtában, a milliós állatállomány miatt. Visszatekintve Mongólia történelmére, óriás született itt, Dzsingisz Khán (1162-1227), aki összefogta a külön álló törzseket és birodalmat épített. Ekkor élte a birodalom fénykorát. A mongolok és a magyarok között sok közös vonás, és kapcsolat van a nyelvi és faji hasonlóság. Több száz szavunk egyforma. A gazdasági területen is kapcsolódunk a mongolokhoz, a magyar mérnökök építettek középületeket Ulanbatorban, Darhanban Húskombinátot, Szonyinóban állati gyógyszergyárat. Geológiai feltárásokban segítettük őket, vizet és ásványi anyagokat tártak fel a sztyeppén.

A hetedik kerületi klub tagjai asztalok mellett ülve beszélgetnek a klubnapon

Sok száz mongol diák számára vált lehetővé, hogy magyar egyetemekre járjanak, köztük a mongol nagykövet is 17 éve végzett az ELTE jogi karán.

Mi is köszönjük Gáspár Jánosnak, hogy ismét egy különleges kultúrába vezetett be. Köszönjük a nagykövet úrnak, hogy megtisztelte rendezvényünket, és a közel jövőbe meghívta társaságunkat egy jurtába történő vendéglátásra, ahol együtt csinálhatjuk a Boots nemzeti ételüket.

Köszönjük a VII. kerületi Önkormányzatnak, hogy támogatásukkal ilyen élményekhez juthattunk!

Kővári Józsefné (Orsi)
közösségi civilszervező