Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Kertészet segít a fogyatékkal élőknek

2014. december 30.
Kép forrása: borthykert.hu

Kép forrása: borthykert.hu

A Rádió Orient műsorában Vég Katalin, a Salva Vita Alapítvány ügyvezető igazgatója és Borhy Bernadett, a kertészet vezetője mutatta be a fogyatékkal élők munkaerő piaci boldogulását támogató kezdeményezéseket.

A Borhy Kertészet 2009-től kezdett el fogyatékkal élő csoportokat fogadni. A Rádió Orient műsorában Borhy Bernadett ügyvezető elmondta, mindig nyitottak voltak a megváltozott munkaképességűek befogadására. „2011-ben a Salva Vita Alapítványnál dolgozó barátunk javasolta, hogy nyissuk meg a kertészet kapuit a fogyatékkal élők munkapróbái előtt. Örömmel fogadtuk a felkérést” – azóta folyamatosan érkeznek a segítségre szorulók csoportjai a kertészetbe, ahol személyre szabott munkapróbákon készülhetnek a munkaerőpiacra a fogyatékkal élők. A kertészetben eltöltött idő alatt óránként váltogatják a feladatokat: van, aki virágokat pakol, míg mások az öntözéssel foglalkoznak.

A Borhy Kertészet munkája nem kerülte el az emberek figyelmét: a Fogyatékosság-barát Munkahely címet többnyire önkormányzatok és nagy cégek nyerik el, azonban Borhy Bernadett vállalkozása lett az első hasonló jellegű díjazott kisvállalkozás.

Vég Katalin, a Salva Vita Alapítvány ügyvezető igazgatója kiemelte, az angliai példán nyugvó ötletet a magyar körülményekhez igazították. „Azon munkáltatók kaphatják a díjat, akik vállalják, hogy fejlődnek a fogyatékos emberek foglalkoztatása terén. Célunk, hogy a fogyatékkal élő emberek alkalmazása beivódjon a munkáltatók hétköznapjaiba – így a fogyatékosok bátrabban jelentkeznek az állásokra.”

A Salva Vita Alapítvány 1993-ban jött létre az értelmi sérült és megváltozott munkaképességű emberek segítésére. “Fontos, hogy ők is megtalálják az életben a céljaikat. Munkánk során folyamatosan szélesedett az ügyfélkör, programjaink a képzés és a munkavállalás köré szerveződnek” – Vég Katalin hozzátette, 1996 óta működik munkahelyi gyakorlatos programjuk. A speciális középiskolákból kikerülő fiatalok felkészületlenek a munkaerő piaci körülményekre – ezt segíti a program, amelyben többek között a Borhy Kertészet is részt vesz. Az alapítvány a személyre szabott projektek mellett támogatott foglalkoztatás programmal, valamint a munkáltatók felkészítésével javítja az esélyeket.

Az alapítvány koordinálja továbbá a 2010-ben, a minisztérium által létrehozott segítő vásárokat. Vég Katalin elmondta, a fogyatékkal élők által készített termékek piacra jutását ösztönzi a Rossmann egyhetes adventi akciója, amely keretében a fiatal dizájnerek tervei alapján készített tárgyak vásárolhatóak meg.

“Nincs még egy olyan kertészet és családi vállalkozás az országban, amely elnyerte ezt a díjat. A Borhy Kertészet példaértékű munkáltató” – A Salva Vita Alapítvány vezetője hozzátette, öröm, hogy a kisvállalkozások is bekapcsolódnak a fogyatékkal élők elhelyezkedését támogató programokba. A Borhy Kertészet a két évre szóló díj keretében esélyegyenlőségi tervet készített, valamint érzékenyítő tréningen vett részt.

Borhy Bernadett kiemelte, munkapróbáikon autista emberek is részt vehetnek. Az egy hónapos, intenzív projekt során 6 fő látogat el több alkalommal a kertészetbe. “A kert pozitív jelentőséggel bír, nyugalommal tölti el az embereket. Akár terápiás jellegű is lehet” – utalt a kedvező hatásokra a vendég. Hozzátette, mindenkinek egyéni programot készítenek, a cél, hogy az emberek elégedetten és magabiztosan távozzanak.

“Mindent, ami belefért, beleraktunk ebbe a kis kertbe. A fogyatékkal élők mellett nagy szeretettel fogadjuk a kisgyerekes családokat is. Azt szeretnénk, hogy jó érzés társuljon a kertészetünk nevéhez, hogy program legyen eljönni hozzánk” – az ügyvezető hozzátette, remélik, hogy többen bekapcsolódnak az országban jelenleg egyedülálló munkájukba.

A teljes műsor itt hallgatható meg.

Forrás: rehabportal.hu