Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Kezdődik a színházi évad

2014. január 17.
Vakrepülés színtársulat

Forrás: www.kisalfold.hu

A Hermina úti Vakrepülés Színjátszó Egyesület idén is műsorán tartja „Éjszaka tapintása” című darabját, amely – mint Pál Zsolttól, az egyesület sajtófőnökétől megtudtuk -, ugyanúgy szól látó és látássérült emberekhez.

Misztikus, romantikus történet, mely nem a szokványos módon kerül bemutatásra. A sötét színházban ülő néző két látszólag mindennapi fiatal szerelmi románcának lesz tanúja. Mégis van benne valami rejtélyes. Az író a néző fantáziájára bízza a szálak kibogozását. Reggeli telefonhívás: egy fiú eltűnt. Nővére és – úgy sejtjük – volt kedvese keresésére indul. Péter felkutatásában a nézőtéren ülők is részt vesznek. Izgalmas utazás ez Görögországba, sok kalanddal. Az utazókat népes kísérőtársaság veszi körül, akik minden pillanatban rendelkezésükre állnak, enni-, innivalóval kínálják őket, táncolnak velük. Az utazás és a megérkezés során a “nézőközönség” minden érzékszervét igénybe veheti a szemén kívül

– olvasható a társulat honlapján a darabról, amely legközelebb szeptember 28-án kerül színre. Jegyeket az egyesület honlapján – www.vakrep.hu – lehet elővételben venni, egységesen 1000 forintért. A honlapon megtalálható a szereposztás, további részletek a darabról és az, hogy mire kell számítani egy sötétben játszódó színielőadáson.

Egy klasszikus vígjátékkal, Móricz Zsigmond: „Nem élhetek muzsikaszó nélkül” című darabjával kezdi a színházi évadot az Újszínház. Színházi berkekben az a nézet uralkodik, hogy egy előadás nem a premieren, hanem a harmadik, negyedik előadáson a legjobb, hiszen akkorra áll igazán össze. Nos, az Újszínház idei első premierjére ez csak fenntartásokkal igaz, mert a nyáron a Városmajori Szabadtéri Színpadon már két alkalommal előadta a társulat a darabot, így a kőszínházi bemutató tulajdonképpen már a harmadik előadás, amelyet remélhetőleg még sok fog követni.

„Ki ne ismerné a dalt, ki ne ismerné Móricz egyik legjelentősebb regényét, melyből ő maga készítette el a színpadi változatot? A féktelen mulatásra született birtokos és a fiatal feleség konfliktusát? A három nagynéni kacagtató jeleneteit? A titokzatos Lajos bácsi megérkezését? Mindenki összefog a szerelmes házaspár kibéküléséért, de addig még hosszú az út… És ahogy Móricz hősei, úgy az Újszínház sem élhet muzsikaszó nélkül…”

A premier szeptember 20-án lesz, s másnap ismét műsorra tűzik a darabot.

Szintén az Újszínház nagyszínpadán láthatják a nézők Csurka István: „Döglött aknák” című vígjátékát, amelyet már az előző évadban is nagy sikerrel játszottak. A siker titka a szórakoztató darab mellett a szereposztásban keresendő: Koncz Gábor, Dózsa László és Gregor Bernadett játsszák a főbb szerepeket. Rendező: Koncz Gábor.

Az Újszínház kisszínpadán szeptember 25-én „A szűz és a szörny”, 28-án a „Vendégség”, 29-én délelőtt pedig a „Pöttöm Panna” című gyermekelőadás kerül bemutatásra.

Azért adunk ilyen részletes tájékoztatást az Újszínházi szezonnyitásról, mert a teátrum vezetése azt szeretné, ha gyakrabban juthatnának színházi élményekhez a látássérült és a siket emberek is – mondta el az évadnyitó sajtótájékoztatón Dörner György direktor úr -, ezért keresik a módját, hogy a VGYKE tagjainak miképp tudnának kedvezményes jegyvásárlási lehetőséget biztosítani.

Az Újszínház tervezett műsoráról, a társulat színészeiről további részletek a www.ujszinhaz.hu weboldalon találhatók.

Szerző: Zelei Béla