Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Kispesti nosztalgia – visszatekintés az elmúlt hónapok történéseire

2018. szeptember 4.
A képen a kispesti klubtagok a bűnmegelőzéssel foglalkozó tájékoztatót hallgatják egy asztal körül ülve

Januári klubnapunkon Mohay Orsolya művészettörténész tartott előadást a Gránitgyár történetéről, és még ebben a hónapban ellátogattunk a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény „A kávéház jobb mint otthon” című kamarakiállítására, ami egy letűnt korszakot, az éttermi és kávéházi kultúra világát mutatta meg.

Mohay Orsolya beszél a tagok egy részének a tárlatvezetésen

Februári klubnapunkon kolléganőnk, Koós Andrea a Braille-írás tanításáról, olvasásáról tartott előadást.

A Tavaszi Egészségmegőrző Napon is voltunk a KMO-ban, ahol érzékenyítettünk és bemutattuk egyesületünket, valamint Láthatár Boltunk árukínálatából is ízelítőt kaptak a látogatók.

Belső tájakon címmel nyílt meg Janisch Kornélia keramikusművész kiállítása a Nagy Balogh János Kiállítóteremben. A különleges tárlatra mi is ellátogattunk klubtagjainkkal.

Rendhagyó osztályfőnöki órán érzékenyítettünk a KMO-ban A rendhagyó osztályfőnöki órára a Bólyai János Általános Iskolából érkeztek a gyerekek.

Márciusban a Kispesti Rendőrkapitányságra látogattunk. Az akadálymentes programon megismerkedhettünk a különféle rendőrségi eszközökkel, felszerelésekkel.

A résztvevők a kapitányság épülete előtt állnak

Varró Mariann áprilisban ismét rendhagyó osztályfőnöki órára hívta egyesületünket a KMO-ba. A Vass Lajos általános Iskola 3. osztályos tanulóinak április 5-én, a Kőbányai Kertvárosi Általános Iskola 4. osztályos tanulóinak április 9-én, a Vass Lajos Általános Iskola 1. osztályosainak pedig 12-én tartottunk érzékenyítő foglalkozást.

Április 19-i klubnapunkon Börcsök Gáborné rendőr százados, és Sütő Antal nyugalmazott rendőr alezredes volt a vendégünk a XIX. kerületi Rendőrkapitányságról. A bűnmegelőzés, az áldozatsegítés és a balesetmentes közlekedés volt a fő téma.

Április 21-én mi is kisétáltunk a Templom térre a Street Food Fesztiválra. Az önkormányzat először szervezett ilyen két napos rendezvényt Föld Napi programokkal, gyermek programokkal, utcazenészekkel.

Április 23-án a XVIII. kerületi lámpás klubbal közös programot szerveztünk. Tavaszi sétát tettünk a pesti belvárosban. A séta útvonala a belváros, a régi Pest területe volt. Rövid történeti áttekintés után kisétáltunk a Duna korzóra.

Május elején rendhagyó osztályfőnöki órán érzékenyítettük a Széchenyi István általános Iskola 2. osztályos tanulóit.

A KMO-ban szervezett rendkívüli osztályfőnöki órán Bernát Zsuzsa mutat szemléletformáló játékokat a diákoknak

Május 9-én kirándulást szerveztünk klubtagjainknak. Úti célunk az Acsaújlaki Kastély, a magyar Versailles volt.

Május 12-én mi is részt vettünk a IV. Dél-pesti Fúvószenekari Találkozón.

A május 17-i klubon egészségnapot tartottunk, melyre két vendéget hívtunk. Bozzai Andreát a Widex hallásstúdióból, és Katona Zsuzsannát a VGYKE Láthatár boltjából.

Május 23-án rendhagyó osztályfőnöki órán érzékenyítettük a Bólyai János általános Iskola 1. osztályos tanulóit.
Június 10-én mi is részt vettünk és érzékenyítettünk a Kispesti Városünnepen.

Üllői út, ami összeköt címmel nyílt meg a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény, a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény és a Tomory Lajos Múzeum közös helytörténeti tárlata Budapest leghosszabb sugárútjáról júniusban a Nagy Balogh János Kiállítóteremben. A tárlaton a három szomszédos kerület (IX., XVIII., XIX.) lámpás klubjai szerveztünk közös programot.

Júniusi klubnapunkon a Vakvezető kutyákról A-tól, Z-ig megtudhattunk mindent, Tanai Csabától.

Július 19-én harmadik szülinapunkat ünnepeltük a kispesti családsegítőben szülinapi kvízzel, zenével, tortával.

Július 25-én egy napos autóbuszos kirándulást szerveztünk Agárdra. Délelőtt az Gárdonyi Géza Emlékházat néztük meg, délután pedig az Agárdi gyógy- és termálfürdőben pihentük ki a fáradalmakat. A kirándulás a Kispesti Önkormányzat támogatásával jöhetett létre, amit ezúton is köszönünk!

A kispesti klubtagok csoportképe egy épület előtt

Az elkövetkezendő hónapokban is hívunk vendégeket klubnapjainkra, érdekes témákkal, és kvízjátékokkal készülünk.

Szeptemberben Mohay Orsolyával teszünk kispesti sétát, ahol a kerület szobrait fogja nekünk bemutatni. Lehetséges, hogy ez nem egyszeri program lesz. Ha van kedvetek, tartsatok velünk!

Továbbra is rendszeresen látogatjuk a Nagy Balogh János Kiállítóterem és a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény kiállításait, tárlatait. Gyertek velünk kulturális programjainkra is!

Sok szeretettel várunk mindenkit klubnapjainkra és programjainkra!

Elérhetőségeink:
Telefon: 06/70/984-8868
E-mail: lampas.kispest@gmail.com

Bernát Zsuzsanna és Puchnyák István
közösségi civilszervezők