Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Klubnap az akadálymentesítésről

2016. július 2.

A júniusi klub alapját egy tagtársunk panaszlevele képezte, aki néhány akadálymentesítési ügyben már mindenféle fórumot megjárt, de nem volt képes eredményt elérni. A szóban forgó panaszlevélben a bankautomaták két problémája és a sorszámosztó és ügyfélhívó megoldások kerültek szóba.

A bankautomaták egyik problémája, hogy ingyenes pénzfelvételre csak a használatuk által van lehetőség, azonban látássérült személynek erre nincs önállóan lehetősége. Meg kell kérnie valakit, hogy helyette kezelje az ATM-et, át kell adnia a PIN-kódját és el kell hinnie, hogy a segítő tényleg átadja neki a pénzt. Erre a problémára a mai napig nem talált megoldást és az érintett bank is csak sajnálkozva közölte, hogy nem tud mit tenni.

Egy másik speciális ATM-probléma, hogy a kerületben néhány helyen az utcára helyezték el úgy az automatákat, hogy a bottal nem érzékelhetők, mert csak mellmagasságtól felfele jelennek meg akadályként. Van ugyan olyan hely, ahol ebben már volt változás, de megegyeztünk abban, hogy felkeressük az ilyen helyeket és megpróbálunk valami előrelépést elérni.

Aklub_1

A kerületben még mindig sok helyen alkalmaznak olyan ügyfélhívó megoldásokat, melyek látássérült számára nem használhatóak önállóan, semmilyen hangjelzés nem segíti a látássérülteket. Orvosi rendelőkben, gyógyszertárakban a legzavaróbbak, de sok ügyintézés még mindig akadályokba ütközik.

A megjelentek elmondták, hogy a kerületben hol vannak jó megoldások. Felmerült annak a lehetősége is, hogy egy pozitív listát kellene készíteni, amit a sorstársaknak át lehetne adni. Ezzel a fajta akadálymentességi térképpel nagyon hasznos segítséget kaphatna mindenki. Erre a javaslatra majd legközelebb vissza fogunk térni.

Az is elhangzott, hogy sajnos még a közlekedés esetében sem lehet akadálymentességről beszélni. Léteznek olyan új buszok a kerületben, amelyeket nehezebb használni. Még mindig nem látszódik megoldás a buszmegállókba érkező buszok azonosítására, mert a FUTÁR-kapcsolók erre nem képesek. Azért is sokan el vannak keseredve, hogy a négyes metró akadálymentessége is megszűnt és nem látnak semmilyen reményt a javulásra.

Éppen ezért lenne kívánatos egy pozitív lista, mert abból kiderülne legalább az, hogy mi használható önállóan is egy látássérült számára a kerületben.

Lenkai Viki és Neumann Károly