Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Közösséget építünk – egy könyv rólunk

2017. október 27.
A képen a könyv borítója látható

Az Egyesületünket bemutató könyv ünnepélyes átadójára október 26-án került sor a Zuglói Civil Ház épületében. Az érdeklődés mértékét jól mutatta, hogy a rendezvénynek helyet biztosító terem nagyon hamar megtelt. A VGYKE munkájában érintett számos szervezet és intézmény képviselője is megjelent.

A könyvátadó közönsége látható a képen

Néhány perccel 10 óra után köszöntötte a megjelenteket Csaniga Andrea a szervezők nevében, akik a belépéskor minden vendéget a könyv egy tiszteletpéldányával ajándékoztak meg.

Csaniga Andrea látható a képen, aki a könyvátadó ünnepség műsorvezetője volt

A közönséghez előszőr Fodor Ágnes, a VGYKE elnöke szólt, aki elmondta, hogy véleménye szerint a most megjelent kiadvány egy sikerkönyv. Kiemelte, hogy a közérthető és szórakoztató nyelvezettel megírt könyv nem fejlesztendő, segítendő emberekként mutatja be a látássérülteket, hanem olyannak, akik magukért és a társadalomért is képesek és tudnak is cselekedni.

Fodor Ágnes beszél a könyv átadóján

Ezt követően Szabó Rebeka, Zugló alpolgármestere mondta el, hogy Zugló egy befogadó kerület, ahol számos fogyatékosokkal dolgozó intézmény talált otthonra. Példának hozta fel a gyengénlátók iskoláját, a vakok különböző intézményeit és más látássérült szervezeteket, köztük a VGYKE-t is. Lenyűgözőnek nevezte azt a munkát amelyet az Egyesületünk végez a látássérültek érdekében, mert szerinte az élő bizonyítéka annak, hogy a látássérülteknek nincs külön világa, hanem ugyanazt az életet élik, amit mások is. Azért örült a könyv megjelenésének, mert az ezt a szemléletet mutatja be mindenki számára.

Szabó Rebeka Zugló alpolgármestere beszél a könyv átadóján

Utána került sor egy óvodásoknak kiírt rajzpályázaton helyezést nyertek díjazására. Balassai Nóra, Máté Petra, Tari Kinga és Tas Alexandra voltak azok, akiket nyertesekként köszöntöttünk. A látás hónapja alkalmából több zuglói óvoda részére tartott az Egyesület érzékenytő foglalkozást, a résztvevő gyerekek pedig lerajzolhatták az ott szerzett élményeiket. A pályázat zsűrije ezekből a rajzokból válogatta ki a legjobbakat.

Fodor Ágnes és Szabó Rebeka díjat ad át az óvodásoknak

A díjátadó után Kővári Edit, a FESZT elnöke mondta el mennyire sokat jelent az, hogy a VGYKE-t bemutató könyv nem segítségre szoruló fogyatékos embereknek, hanem a társadalom hasznos és aktív tagjaiként mutatja be a látássérülteket. Az a munka amit az Egyesület végez, kiemelten fontos a fogyatékos emberekről kialakult kép pozitív átformálásában, így a könyv üzenete sokkal több, mint egy szervezet bemutatása.

A képen Kővári Edit látható, a FESZT elnökeként méltatja a rólunk megjelent könyvet

Nagy Mária, a Budapest Bank Budapestért Alapítvány vezetőjeként azt mondta el, hogy örömmel segítették a könyv elkészítését, mivel az ilyen szervezetek munkája, amilyen a VGYKE is, valóban jobbá teszik a világunkat. Ezért büszkék arra, hogy támogatást tudtak adni a könyvhöz, mivel ezzel egy jó gyakorlat válik szélesebb körben is megismerhetővé.

Nagy Mária látható a képen, amint a könyvről és az Egyesület munkájáról beszél a könyvátadón

A beszédeket követően Fodor Ágnes és Mészáros Ágnes (alelnök) az Egyesület minden közösségi civilszervezőjének köszönetüket fejezték ki egy emléklap és a könyv egy tiszteletpéldányának a személyes átadásával azért a közösségépítő munkáért, mely fontos szerepet játszott a könyvben bemutatásra került eredmények elérésében.

Dunai Csilla, a könyv szerkesztőjeként arról beszélt, hogy a könyv elkészítése során szembesült azzal a ténnyel, hogy a VGYKE nem csupán kér, hanem ad. Őt magát lenyűgözte az a részletekre is ügyelő, kezdeményező jellegű, együttműködést kereső munka, mely a könyv lapjain is feltárult. Szerinte okkal lehet minden tevékenységére büszke az Egyesület, melyről majd a könyv olvasói bőséges bizonyítékokat fognak kapni.

A képen Dunai Csilla látható, aki a könyv szerkesztőjeként mutatja be a könyvet

Az utolsó beszédet Gy. Dobos Marianntól hallhatta a közönség, aki a könyv születésének a történetét mesélte el. Kifejezte abbeli reményét, hogy lebilincselő módon sikerült bemutatni az Egyesületet és köszönetet mondott mindenkinek, aki bármilyen módon segítette a könyv megszületését.

A képen a könyv szerzője, Gy Dobos Mariann látható, amint a könyvéről beszél

A könyvátadó, az előadásokat követően egy ünnepi műsorral zárult.

Elsőként Krizbai Teca énekelt, akit egy tehetségkutató műsorból ismerhettek meg a tévénézők. Azóta zenekart alapított, sok helyre hívják énekelni, 2015-ben például Kínában, egy zenei fesztiválon lépett fel.

A képen Krizbai Teca látható, amint a könyvátadón énekel

Az éneket vers követte. Ézsiás László, többszörösen díjazott előadóművész szavalt a közönségnek. Személyében a legismertebb vak versmondót tisztelhetjük. Aranyharang-díjas, aki maga is ír verseket. Legszebb előadásaiból CD-t adott ki 70. születésnapjára a Fényszaruiak Baráti Egyesülete.

A képen Észaiás László látható, amint a könyvátadó ünnepségen szaval

 

Utána a Budapest Ragtime Band-ből ismert Weszely Ernő játszott harmonikán. Vidám előadásmódja mindenkit jókedvre derített. Ernő nemzetközi hírű muzsikus, eMERTon-díjas. Egyaránt játszik zongorán és harmonikán, igazi ismertséget a Budapest Ragtime Band tagjaként szerzett, idők folyamán több mint 20 országban koncertezett. A jazz, az igényes bárzene és a francia sanzonok ihletett előadója.

A képen Weszely Ernő látható, amint a könyvátadó ünnepségen harmónikázik

Végezetül a Vakrepülés triója lépett színpadra, akik könnyűzenei feldolgozásaikat adták elő, meglehetősen vidám hangulatot teremtve a teremben.

A vakrepülés színtársulat látható a fényképen a könyvátadó ünnepségen

Ezt követően az Egyesület egy állófogadáson látta vendégül egy finom ebédre és egy jó beszélgetésre a megjelenteket.

Fodor Ágnes a VGYKE elnöke és Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke, az Egyesületünkről írt könyv átadóján