Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Integrált fehérbot-napi rendezvény a kispesti városházán

2017. október 28.
A képen Koltai Júlia látható a kispesti ünnepség műsorvezetőjeként

Október 15-e a Látássérültek Nemzetközi Napja, a Fehérbot Napja. Ezt a jeles napot ünnepeltük a kispesti Városházán október 20-án, integrált rendezvényünkkel.

A képen a kispesti fehárbot napi ünnepség közönségének egy része látható

Az ünnepséget Fodor Ágnes, a Vakok és Gyengénlátók Közép–Magyarországi Regionális Egyesületének elnöke nyitotta meg. Köszöntőjében az integráció fontosságáról beszélt, hiszen ez az esemény is az integrációról szólt, arról, hogy látók és látássérültek közösen szerepelnek műsorunkban. Egyesületünk fontos feladata, hogy tudatosítsa minden emberben azt, hogy a látássérültek minél teljesebb társadalmi beilleszkedése nemcsak az érintett embereknek, hanem a társadalmi többségnek az érdeke is. Az egész társadalom gyarapodik, ha a fogyatékossággal élők egyre inkább esélyt kapnak arra, hogy hasznosítsák képességeiket. Továbbá hangsúlyozta a fehérbot jelentőségét, és méltatta a kerületben, illetve a kispesti Lámpás Klubban végzett munkánkat, és megköszönte az önkormányzat támogatását.

A képen Fodor Ágnes látható, amint köszönti a kispesti fehérbot napi ünnepség résztvevőit

Integrált rendezvényünkre három látássérült hangszeres előadót (Kovács Judit, Domoszlai János, Hermann Tibor) kértünk fel. A látókat Kiss Ágnes vezetésével a Mágnes Színház társulata képviselte, műsorvezetőnk volt a Magyar Kultúráért díjas Koltai Judit művésznő, a Holdvilág Kamaraszínház igazgatója.

A képen Koltai Júlia látható a kispesti ünnepség műsorvezetőjeként

Az integráció jegyében rendezett zenés műsorban először Kovács Judit fuvolajátékában gyönyörködhettünk.
Pergolesi: Siciliana
John stanley: Allegretto grazioso
Schubert: Du bist die Ruh D776
Schubert: Rosemunda balett OP26. műveket adta elő.

A képen Kovács Judit látható fuvolázás közben

Majd a Mágnes Színház társulatából Hollósi Tünde és Dorgai Nóra énekelte a Rudolf című musical: Így vagyok csak én című dalát, amely arról szól, hogy vállaljuk önmagunkat, lássa a világ, hogy létezünk és tetteink mutatják meg értékeinket.

A kispesti fehérbot napi ünnepség közönségének egy része látható

Domoszlai János dél-amerikai indián dallamokkal kápráztatta el a közönséget. Gitáron az El Cóndor Pasa-t valamint egy paraguayi zenét játszott. címe: Midicha lejana. Kenán pedig a Los Andinos által gyűjtött furulyazenéket. Ráadásnak egy énekkel is készült.

A képen Domoszlai János látható gitározás és éneklés közben

 

A Kispesti Vigadóban működik egy japán teaház, ahol sok mindent megtudhatunk a japán kultúráról. A Mágnes Színház –„kissé” speciális módon- lefordította Petőfi Sándor: Falu végén kurta kocsma című versét japán nyelvre. Előadták: Gyöngy Eszter és Horváth Dávid, aki “másodállásban” japán szamuráj. A humoros versfordítás nagy tetszést aratott, hangos nevetés és hahotázás kísérte minden verssor végén.

A képen a Mágnes Színtársulat fiatal színészei adnak elő egy paródiát

Hermann Tibor tovább fokozta a hangulatot. Szintetizátoron játszott és hazai illetve külföldi slágereket adott elő.
Hungária: Csókkirály
Fiesta: Hasta Manana
Bobby MC. Ferrin: Don’t worry, be happy
Dire Straits: Walk of life
Demjén Ferenc: Szerelemvonat

A közönség végig tapsolt és énekelt.

A képen Hermann Tibor énekel a kispesti Városháza házasságkötő kistermében

A befejező műsorszámot a Mágnes Színház a Valahol Európában című musicalből énekelte. Ezzel a darabbal nyerték meg az országos Scherzo fesztivált, és benne van mindaz, amiben hisznek: mert, mindazt minden előadó itt is bebizonyította: a zene az kell!

A képen a Mágnes Színtársulat látható, amint közösen énekelnek

Ez a produkció is nagy sikert aratott, könnyeket csalt a szemekbe.

A képen a kispesti lámpások láthatóak, Zsu és István

Az előadás előtt pogácsával kínáltuk az érkezőket, a rendezvény záróakkordjaként pedig állófogadásra invitáltuk vendégeinket. Bízunk benne, hogy jól szórakoztak, és kellemes élményekkel gazdagodtak!

Ezúton mondunk köszönetet Kispest Önkormányzatának, a helyért és a sok segítségért, amit kaptunk tőlük! Nélkülük nem jöhetett volna létre Fehérbot napi integrált rendezvényünk.

Beszámoló: Bernát Zsuzsanna
Képek: Puchnyák István
(közösségi civilszervezők)