Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Magyar menyasszony kiállítás

2024. február 28.
Magyar menyasszony kiállítás - a tárlatvezetés közben

Magyar menyasszony kiállítás
2024.02.24.

A tavaszias februári szombati napon a Nemzeti Múzeum időszakos kiállításán a magyar menyasszony kiállítást tekintette meg a lámpás klub.

Tárlatvezetőnk Gróf Boglárka múzeumpedagógus volt, aki elmesélte, hogy az ötlettől a megvalósításig több év telt el, kutatómunkával, restaurálással.

A legféltettebb darab Mária királyné esküvői ruhája, melyet II. Lajos királlyal kötött házassága alatt viselt. Szinte csoda, hogy a ruha kiállítható állapotban megmaradt az évszázadok viszontagságai alatt, nem használták fel, illetve nem porladt el. Napjainkban különleges tárolást igényel, megfelelő hőmérséklet mellett, ez az egyetlen kiállítás, ahol megtekinthető, a továbbiakban a nagyközönség nem láthatja.

A kiállítás 500 év menyasszonyi öltözékeit mutatja be, hogy változtak a színek, formák. Érdekesség, hogy a két világháboró alatt fekete menyasszonyi ruhák is voltak, pl. Matyó menyasszonyi ruha, illetve Nemes Nagy Ágnes író is fekete ruhában házasodott, így jelezve, hogy háborús időben ment férjhez, gyászolva hazáját.

A különböző tájegységek menyasszonyi ruhái is változatos képet mutattak.

Németországból származó ezüst menyasszonyi ruha is a kiállítási darabok között volt, 1979-ből, illetve magyaros stílusu ruha, melyet viselője azért készíttetett, mert férje skót kill-ben állt az oltár elé, ezért úgy döntött, hogy ő a magyaros stílust képviseli. 700 párta is megtekinthető volt a kiállításon, mely a magyar menyasszony jellegzetes fejéke volt az esküvőn, régen mirtuszkoszorúból készült, később már a műanyag design is megjelent. A kiállítás végén pártapróbára is lehetőség volt.

Szalainé Tündi
Közösségi civilszervező

#aliglátó #Ferencváros #gyengénlátó #klubprogram #közösségiklubok #látássérült #vak #VGYKE