Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Már működik az első Braille-írásos tablet

2016. január 19.

Az egyre gyorsabban fejlődő szövegfelolvasó rendszerek ugyan segíthetnek némileg a vak vagy látássérült emberek problémáin a digitális világban, de nem nyújtanak tökéletes megoldást. Bizonyos típusú vizuális információkat, mint egy grafikon vagy táblázat, már nem tudnak átadni. Az ideális segítséget egy olyan tablet jelentheti, aminek újraírható kijelzője képes Braille-írást megjeleníteni.

Ugyan korábban is létezett már hasonló technológia, a motorokkal mozgatott apró műanyag pontok lassan és körülményesen működtek, illetve nagy méretű eszközt igényeltek. Az University of Michigan kutatói most egy olyan tablethez hasonló szerkezetet készítettek, ami mikrofluidikus kijelzőjén jelentős mennyiségű információt (akár 10 000 pontot) képes megjeleníteni Braille-írás formájában.

Az alapot apró buborékok szolgáltatják, amiket levegővel vagy folyadékkal “fúj fel” a rendszer. Ekkor fizikailag is megjelennek a kijelzőn, lehetővé téve, hogy ujjukkal leolvashassák a látássérültek. A kutatók szerint ezzel megnyílhat a tudomány vagy éppen a matematika digitális világa a vakok előtt, ráadásul a viszonylag olcsó gyártástechnológiának köszönhetően az eszköz akár 700 font alatti áron is forgalomba kerülhet.

Forrás: pcworld.hu