Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Megújul az MVGYOSZ vizuális arculata

2018. január 18.
A képen a Szövetség logója látható, 6 színes ponttal a baloldalon, a jobboldalon az MVGYOSZ teljes neve van kiírva

Az arculatot és az azt tartalmazó kézikönyvet egy professzionális kommunikációs ügynökség tervezte. Négy terv közül – külső szakemberek bevonásával – sikerült kiválasztani azt, amelyik alkalmas a szervezeti értékeink tükrözésére a centenáriumi évben is.

A képen a Szövetség logója látható, 6 színes ponttal a baloldalon, a jobboldalon az MVGYOSZ teljes neve van kiírva

A kép forrása: az MVGYOSZ facebook-oldala

Az új logóról, röviden: Két fő részből áll. Bal oldalon egy grafikus elemből, attól jobbra pedig három sorba rendezve az MVGYOSZ teljes nevének betű szerinti kiírásából.

A grafikus elem egy hat pontból álló egység. A pontok – bár emlékeztetnek a Braille-jelekben szereplő pontok egymáshoz viszonyított méretarányaira és távolságára – nem célzottan egy Braille-jelet ábrázolnak, de a látvány alapján akár arra is asszociálhatunk. Minden pont más színű és más mintázatú. Ez a szervezet sokszínűségét hivatott jelképezni, azt, hogy sok tagegyesület alkotja, azt, hogy egyaránt részei a vakok, az aliglátók, a gyengénlátók, azt, hogy nem csak egyféle dologgal foglalkozik a szervezet, hanem sokrétű a tevékenység, azt, hogy gazdaságilag nem csak egy lábon áll, stb..

A nonfiguratív ábrázolás miatt valójában minden esetben a szemlélő, az MVGYOSZ-ről meglévő ismeretei alapján gondolhat bármit a logó mögé. Az új logó megfelel a professzionális logókkal szemben támasztott követelményeknek. Néhányan hiányolják belőle a látássérülést tükröző, vagy a vak embert formázó ábrázolásokat, de tény, hogy a sporteszköz gyártó cégek logója sosem sporteszközöket, az autógyártók emblémái nem járműveket, a telekommunikációs cégek logói nem telefonkészülékeket ábrázolnak, és sorolhatnánk tovább is.

Reméljük, hogy az új vizuális arculatunk elnyeri majd a többség tetszését.

Angyal Gábor
szakmai vezető

Forrás: MVGYOSZ hírlvele