Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

A kávéház jobb mint otthon

2018. február 2.
Mohay Orsolya beszél a tagok egy részének a tárlatvezetésen

„A kávéház jobb mint otthon” – jelmondat az 1890-es években népszerű mondás volt Pesten. A kávéházak – a színházakhoz hasonlóan – a polgári életmód intézményei voltak, rendszeres látogatásuk hozzátartozott a nagyvárosias létformához. A magyarországi kávéházak azt jelentették idehaza, mint az irodalmi szalonok Párizsban. Írók és művészek találkoztak itt, szerkesztőségek napi munkahelye is volt gyakorta. Kiváló művek születtek a pesti kávéházak atmoszférájában.

Mihály Gyula gyűjteménye sűrítetten mutat be egy letűnt kort, a tárgyak emlékeztetnek rá, hogy valaha voltak kávéházak: az 1830-as években mintegy 40, a XX. század elején már 500, majd a megszűnés előtti fénykorban csaknem 1000. A kávéházi kultúra virágkora a millenniumtól az 1930-as évek végéig tartott, aztán 1945 után már nem voltak kávéházak Magyarországon.

A kiállításon Mohay Orsolya művészettörténész kalauzolt végig bennünket, ami részben akadálymentes volt. A vitrinekben kiállított tárgyakról is sok mindent megtudtunk. Milyen a színük, formájuk, anyaguk, mire használták őket, Melyik kávéház, étterem felirata, emblémája látható rajtuk.

Az egyik elegáns asztalt tapintással ismerik meg a tagjaink

A folyosón meg lehetett tapintani egy asztalt, ami a kispesti New York kávéházból maradt ránk. A Wesselényi utca-Üllői út sarkán működött kávéházból 1934-ben bőrraktár lett. A bejárattal szemben egy asztalon, különböző tárgyakat állítottak ki. Kézről-kézre járt a kakaós, és kávéscsésze, a cigaretta, és hamutartó, a gyufatartó, és a legérdekesebb a virslit forrón tartó dobozka volt.

Kellemes délutánt töltöttünk itt Mohay Orsolyának köszönhetően. Gondolatban mi is egy kávéházban múlattuk az időt, és valljuk: A kávéház jobb mint otthon.

A budapesti kávéházak történetéről itt olvashattok:
http://www.lobu.hu/a-budapesti-kavehazak-tortenete.html

Bernát Zsuzsanna és Puchnyák István
közösségi civilszervezők

2018. január 18.
A kiállítás egyik részlete, egy vitrin mögötti tárgyak látszódnak

Kedves klubtagok és érdeklődők!

Nosztalgiázzatok velünk!

Egy letűnt korszakot, az éttermi és kávéházi kultúra világát idézi meg a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény kamarakiállítása. A Gyűjtők és gyűjtemények sorozat hatodik állomása Mihály Gyula kollekcióját mutatja be.

A kiállítás egyik részlete, egy vitrin mögötti tárgyak látszódnak

Időpontja: 2018. január 24. (szerda) 15 óra

Helyszín: Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény
1193 Bp., Csokonai u. 9.

Találkozunk 14 óra 45 perckor az 50-es villamos Fő utcai megállójában. A Határ úti metrómegállótól az 50-es villamossal a 4. megálló.

Szeretettel várunk mindenkit!
Részvételi szándékotokat kérjük, feltétlenül jelezzétek!
Telefon: 06/70/984-8868
E-mail: lampas.kispest@gmail.com

Bernát Zsuzsanna és Puchnyák István
közösségi civilszervezők