Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Megy a gőzös, megy a gőzös!

2018. augusztus 12.
A képen egy hatalmas mozdony előtt állnak a XVIII. kerületi lámpások egy klubtaggal

A Park az egykori Északi Fűtőház vontatási telepén, a Tatai út 95. szám alatt található. 2000 július 14-én nyitotta meg kapuit, ahol 70.000 m2 alapterületen több mint 100 vasúti járműkuriózum parkol az 1870-es gőzmozdonyoktól a nagyteljesítményű villamos mozdonyokig, közülük ötven ritka mozdony, sínautók, kézi-és motoros hajtányok, mérő kocsi, gőzdaruk, hóekék, hómaró gépek és egyéb különlegességek, a legszebbek, a legértékesebbek vannak összegyűjtve.

A képen a csoport egy része látható a Vasúttörténeti Park bejárata előtt

Hatalmas az 1911-ben épült, a maga nemében páratlan 34 állásos körfűtőház ahol a nosztalgiamozdonyok állomásoznak, így például az ország legöregebb, működő gőzmozdonya 1870-ből és a legendás Árpád motorvonat a harmincas évekből ami, 2 óra 57 perc alatt tette meg a Budapest-Bécs közötti távolságot. A nagycsarnokban felültünk egy emeletes vonatra, illetve megcsodáltuk a nosztalgia járművek büszkeségét az 1912-ben épült elegáns teakfa étkezőkocsit, amely a mára fogalommá és nosztalgikus emlékké vált híres Orient Expressz mozdonya mögött robogott.

Felmentünk a fordító állásra, ami a vonatok megfordítására szolgál. Kis kalapáccsal meghallgattuk, hogy mi a különbség egy ép és egy törött vonatkerék hangja között. Hatalmas „Vasparipák” és hatalmas kerekek, óriási motorok és jellegzetes szagok teszik élményszerűvé a helyet.

A képen egy hatalmas mozdony előtt állnak a XVIII. kerületi lámpások egy klubtaggal

A Magyar Vasúttörténeti Park állandó kiállítások mellett, áprilistól – novemberig várja az egész napos, vasúti élményekkel teli kikapcsolódásra vágyó látogatóit

A gyerekeknek családokat biztonságos játszótér, büfé kocsi, KRESSZ-pálya, vasútmodell kiállítás és sok-sok érdekes és izgalmas élmény nyújt.

Érdemes ellátogatni a Gőzmozdonyok Találkozójára, amikor befűtött, nagy gőzmozdonyokat mutatnak be, vagy az Európai Kerti Vasutak Találkozójára, melyen a vendégeknek kicsiny gőzmozdonyok felvonulása nyújt maradandó élményt.

Ebből egy pici ízelítőt, mi is kaptunk, amikor felültünk és körbevonatoztuk, egy kis kerti vonattal a Parkot. Érdemes kipróbálni az élményt kicsiknek és gyermeklelkű nagyoknak is.

Igazi történelem volt a vasúton.

Juhos Róbert és Mészáros Gábor
közösségi civilszervezők