Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

“Merj változni!”

2017. augusztus 19.
A mellékelt fotón a lányt látjuk a galériába lépéskor fehér köntösben, az első jelenetsor alkalmával. Arca félelmet, bizonytalanságot tükröz.

Rövid jeleneteket látunk, a főszereplő egy gyönyörű fiatal lány. Az őt játszó színésznő minden jelenetben más ruhát, frizurát és kiegészítőket visel, jelezvén az idő múlását és az egymástól eltérő élethelyzetek kontrasztját, ahol a központi probléma mégis mindig ugyanaz marad.

Először színpadon látjuk a lányt egy meghallgatáson, előtte a felvételi bizottság, ő pedig arcán bizonytalansággal lassan hátralépkedve visszavonul… Aztán egy kislány tűnik fel a tengerparton – vélhetőleg gyerekkori önmaga – aki mikor meglátja, hogy a víz a lábához közeledve kicsap a fövenyre, egyre hátrább húzódik, nehogy elérjék a hullámok. A következő pillanatképben egy galériateremben találkozunk a főhőssel – immáron felnőtt nőként – nem meri levetni köntösét, hogy az aktrajzot tanuló diákok megörökíthessék meztelen testét. A kamera ismét az arcára, majd a lábaira közelít, megint hátralép. A következő képben egy újabb élethelyzetben látjuk, éppen becsukja a főnöke irodájának ajtaját, az arcán látszik, igazságtalanul bántak vele, kihátrál… Ezután egy bárban tűnik fel, mosolyogva lép be, majd mikor meglátja szerelmét egy másik lánnyal flörtölni, arckifejezése elkomorul és ismét hátralép. A következő jelenetben egy sötét és baljós erdő szélén találja magát, ahol ugyancsak lépteket látunk, de ezúttal nem az övét, hanem egy farkasét, aminek előbb két mellső lábára közelít a kamera, majd a feje tűnik fel. Tátott szájjal, meredten vicsorog a lányra, aki egy pillanatig habozik, majd erőt vesz magán és nekiront az állatnak.

Ahogy egymással szembe futnak, jelenetváltás történik és az előző időrendet követve egy-egy snittel, vágással elválasztva megismétlődnek a helyszínek. A zene hangulatában és intenzitásában beálló változás is ezt a narratív fordulatot követi. Először a színpadot látjuk, ahol a lány ezúttal gyönyörű gyakorlatot mutat be, nekifutásból spárgázva a levegőben, majd a kislány önfeledten szalad be a tengerbe, a galériába pedig határozottan lép be a múzsa és egy mozdulattal dobja le könnyű ruháját. Az irodába ugyanezzel az eltökéltséggel érkezik a lány és ezúttal papírokat csap főnöke asztalára. A bárban végül, mit sem törődve a rivális jelenlétével, odarohan szerelméhez és szenvedélyesen megcsókolja. A videó záróképeiben megint az egymásnak rontó farkast és a főszereplőt látjuk, de ezúttal nincs vágás, mikor elérik egymást, a farkas keresztülfut a ellenfele testén és porrá válik. A kamera ismét a lány arcára közelít, aki győztes mosollyal néz vissza az állat levegőben tovaszálló maradványaira, majd továbbáll, miközben a képernyőn megjelenik a “Dare. Change”, azaz “Merj változni!” felirat.

A videó itt tekinthető meg:

 

Tetszett a narráció? Írja meg nekem a vgyke.audionarracio@gmail.com e-mail címen, köszönöm! Látogasson el a szolgáltatás Facebook-oldalára is, ahol további érdekességeket talál: www.facebook.com/vgykeaudionarracio várom szeretettel!

S. Tóth Erika
audionarrátor, kommunikációs munkatárs
Mobil: +36 30 755 6983