Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Mit láttunk a Kossuth téren?

2016. augusztus 7.

Július közepén közös programot szerveztünk a XVIII. kerületi Lámpás Klubbal, melyen a Rákosmentén működő Lámpás Klub tagjai szintén részt vettek.

Az Országházról készített tapintható maketteket mentünk megnézni, de sok más látnivaló is akadt, ezért úgy döntöttünk, hogy körbesétáljuk a Parlamentet, és megnézzük a kőtárat, a szobrokat, majd a Duna partján sétálunk vissza.

makett közelről kispestiek szobor előtt

A Kossuth tér északi oldalán helyreállított egykori szellőzőalagútban nyílt meg az Országház Kőtára, amely a Parlament felújításakor az épületről lekerült homlokzatdarabokat, vízköpőket, majomkutyákat és a tér történetét mutatja be a látogatóknak.

A Duna partján áll az ország legnagyobb épülete, az Országgyűlés állandó helyszíne, a neogótikus stílusban épült Parlament. Az épületegyüttest 1884–1904 között építették Steindl Imre tervei szerint. A 691 helyiségből álló építmény hossza 268 m, kupolájának magassága 96 m.

 makett3makett1

2000 óta az Országházban láthatóak a magyar koronázási jelvények is, Szent István koronája, a jogar, az országalma és a reneszánsz kori kard. Kiss Juli kolléganőnk pár érdekességgel egészítette ki mindazt, amit olvashattunk. Elmondta például, hogy hazai anyagokból, hazai iparosokkal építették föl az épületet. A Kárpát-medence növényvilágát elevenítették meg a díszítéseknél. 22-23 karátos aranyból mintegy 40 kg-ot használtak fel a díszítéskor. Az épület számos helyén láthatóak a Róth Miksa által készített üvegfestések és üvegmozaikok. Magyar festők alkotásai díszítik az Országházat, köztük Munkácsy Mihály Honfoglalás című műve.

A tapintható Országház makett nagy segítség a nemlátóknak, mert így el tudják képzelni, milyen a valóságban az épület. A makett mellett Braille írással készített ismertető volt, ami megkönnyítette a makett „nézését”.

A Duna partján folytattuk sétánkat, ahol Acsay Péter kollégánk az Országgyűlési Könyvtárról adott rövid ismertetőt. Megtudtuk, nyilvános országos jogi szakkönyvtár, ahova minden 18 éven felüli magyar és külföldi állampolgár beiratkozhat.

A Kossuth téren több szobor felkeltette érdeklődésünket. Itt található a Kossuth-szobor, II. Rákóczi Ferenc szobra, Andrássy Gyula szobra, és az Országház déli szárnya előtti területen József Attila szobra.

Szinte egyszerre kezdtük el szavalni József Attila A Dunánál című  versét:

A rakodópart alsó kövén ültem,
néztem, hogy úszik el a dinnyehéj.
Alig hallottam, sorsomba merülten,
hogy fecseg a felszín, hallgat a mély.
Mintha szívemből folyt volna tova,
zavaros, bölcs és nagy volt a Duna.

A nap már magasan állt és nagy volt a hőség, mire visszaértünk a 2-es villamos megállójába. A program annyira tartalmas volt, hogy az előzetesen megbeszélt margitszigeti kirándulást egy későbbi időpontra halasztottuk.

Bernát Zsuzsanna