Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Nemzetiségi esten jártunk a KMO-ban

2017. november 21.
A VGYKE küldöttsége látható a képen

November 10-én nemzetiségi estet tartottak a KMO-ban. Idén az önkormányzat nyitottá tette a rendezvényt a kispestiek és a civilszervezetek tagjai előtt. Nagyon örültünk a meghívásnak, klubtagjainkkal mi is részt vettünk a folklóresten.

Gábor Ilona igazgató köszöntőjét követően a rendezvényt megnyitó Gajda Péter polgármester példaértékű, az országban is különlegességnek számító hagyománynak nevezte, hogy a kispesti nemzetiségek már hosszú évek óta együtt ünnepelnek, bemutatják egymásnak és a vendégeknek kulturális műsoraikat, gasztronómiájukat.

Az esti folklórprogramban kilenc nemzetiségi önkormányzat előadói, vendégművészei, együttesei léptek a KMO színpadára, a produkciók előtt a nemzetiségi önkormányzatok vezetői köszöntötték a közönséget és mutatták be a fellépőket.

A VGYKE küldöttsége látható a képen

A jó hangulatot a görög önkormányzat előadója, az Ellinizmosz Görög Tánccsoport alapozta meg. A román önkormányzat képviseletében a nagykárolyi Taraful Ceatara együttes adott műsort. A német önkormányzat nevében az Erkel Iskola diákjai léptek színpadra. Ezután a Polonez Néptáncegyüttes lengyel táncait élvezhették a nézők, majd a deszki Bánát szerb tamburazenekarnak tapsolhattak. A cigány önkormányzat a rendkívül tehetséges énekes-gitárost, Bogdán Norbertet mutatta be a közönségnek, nagy sikerrel. Az örmény kultúra követe Nelson Sahakijan operaénekes volt, aki előbb egy népdalt éneket, majd Tóth Andrással együtt részletet adott elő a Musza Dagh című musicalből. Az örmény bemutatót az Urartu Örmény Színház táncosainak harci tánca zárta. Ezt követően a tököli Prekovac Együttes adott ízelítőt a horvát zenei kultúrából. A színpadi programok sorát a bolgár önkormányzat zárta a Martenica Táncegyüttes műsorával.

A látogatók egy csoportja

Végezetül a Martenica táncházat tartott a színházteremben, az aulában pedig a Bánát tamburazenekar szórakoztatta a vendégeket, akik közben a nemzetiségek finomabbnál-finomabb ételeit kóstolgatták.

Bernát Zsuzsanna és Puchnyák István
közösségi civilszervezők