Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Nyílt levél az Európai Akadálymentesítési Intézkedéscsomagról

2017. február 20.
A kép forrása: http://www.edf-feph.org

A kép forrása: http://www.edf-feph.org

A nyílt levélben a három szervezet képviselői az általuk képviselt 270 millió ember nevében tiltakoznak a jelentéstervezet ellen. Azon aggodalmuknak adnak hangot, hogy a fogyatékossággal élők jogai sérülhetnek az akadálymentes fizikai környezet, az akadálymentes  közlekedés, az akadálymentes kommunikáció, valamint egyéb kapcsolódó területeken.

A jelentéstervezet ugyanis azt fogalmazza meg, hogy az akadálymentesítési intézkedéscsomag hatálya csak korlátozottan terjedjen ki. Így “csak” az okostelefonokra, a táblagépekre, a számítógépekre, a jegykiadó automatákra, a beléptetőrendszerekre, a televíziózásra, a banki automatákra, az e-könyvekre és az online vásárlásokra terjedne ki az egyenlő esélyű elérés kötelező biztosítása. A szervezetek szerint amennyiben ez hatályba lép, akkor semmilyen javulás nem várható az uniós polgárok életében.

Ragaszkodnak ahhoz, hogy továbbra is maradjon hatályban minden, az épített környezet akadálymentes hozzáférhetőségét előíró jogszabály, függetlenül attól, hogy milyen méretű az akadálymentesítésre kötelezett vállalkozás. Tiltakoznak az olyan módosítások ellen is, mely a tömegközlekedés jelenlegi hozzáférhetőségét elégségesnek minősítené.

A szervezetek továbbra is támogatják az elmúlt évek gyakorlatát, melynek részeként az Európai Parlament szigorú és kötelező jellegű intézkedéseket írt elő a fogyatékos emberek hozzáférhetőségének a bővítésére. A levelükben kiemelik, hogy ezek az intézkedések eddig jobb helyzetet teremtettek a múlthoz képest és ezért nem tudnak elfogadni semmiféle visszalépést.

Az eredeti levél magyar fordítása ide kattintva érhető el.