Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Nyújtó gyakorlatok otthonra

2020. június 25.
Újvári Ferenc gyógymasszőrünk

Horváth Anikó gyógytornász ajánlásával!

Mivel az elmúlt hónapokban mindenki bezártságra kényszerült, nagyon fontos a mindennapokban egy rendszer kialakítása. Ebbe a mindennapi testmozgás is beletartozik, aminek egyik fontos része az izmaink rendszeres nyújtása, hogy aktivitásukat fenntartsuk.

Nyújtás nélkül az izmaink megrövidülhetnek, rugalmatlanná válnak és nagyobb eséllyel sérülhetünk le és érezhetünk izomlázat.

Figyelni kell rá, hogy lassú mozdulatokkal végezzük a nyújtást. Ha egy-egy gyakorlatot nem lehet kivitelezni tökéletesen, mert már túl kötöttek hozzá az izmok, akkor se kell abba hagyni, hétről-hétre egyre jobban vissza fogják nyerni rugalmasságukat.

Általános nyújtás

Nyújtsa karját álló helyzetben a mennyezet felé, és maradjon így 5–10 másodpercig!

Hajoljon el az egyik oldalra, és tartsa magát ebben a helyzetben, majd egyenesedjen föl, és a másik oldalra is végezze el a nyújtást!

Nyaknyújtás

Eressze mellkasára az állát, és gördítse a fejét jobbra, majd balra!

Vállnyújtás

Nyúljon át a jobb karjával a mellkasa előtt, és tegye kézfejét a válla fölött a bal lapockájára! Maradjon így 5–10 másodpercig, majd a másik oldalon is végezze el a nyújtást!

Hátnyújtás

Feküdjön a hátára, és húzza föl mindkét térdét a mellkasához! Fogja át karjaival a térdeit, és óvatosan húzza közelebb a lábát a mellkasához! Maradjon így 20–30 másodpercig!

Combnyújtás

Feküdjön a hátára úgy, hogy a térdét behajlítja, talpát pedig a padlón nyugtatja! Húzzon át egy gumiszalagot vagy egy nagy törülközőt az egyik lábfeje alatt, és fogja meg mindkét végét! Ennek segítségével emelje a mennyezet felé a lábát, és egyenesítse ki addig, amíg kényelmesen meg tudja tenni! Maradjon így 20 másodpercig, ismételje meg, aztán végezze el a gyakorlatot másik lábával is!

Vádli nyújtása

Támaszkodjon neki a falnak a kezeivel, egyik lábbal lépjen hátra (támadó állás) és nyomja a sarkát a talajhoz!

Mindenkinek továbbra is jó egészséget kívánok, figyeljünk oda magunkra és egymásra!

Újvári Ferenc

A VGYKE által közreadott információk, szolgáltatások tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember véleményét, és a szakemberrel történő egyéni konzultációt! A VGYKE által közölt információkat mindenki saját felelősségére alkalmazza! A kockázatok és mellékhatások elkerülése érdekében forduljon kezelőorvosához!

Újvári Ferenc gyógymasszőrünk