Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Nyüzsgő október Rákosmentén

2016. november 1.

Az október első programja a havi klubnapunkkal kezdődött. A kis társaság ezúttal is a Maros Moziban gyűlt össze. A klubra meghívtuk az ügyfélszolgálatos munkatársainkat, akik ismertették Egyesületünk fő szolgáltatásait, tevékenységeit.

Mivel Rákosmente elég messze helyezkedik el a VGYKE központjától, ez kiváló alkalom volt arra, hogy tagjaink helyben befizethessék az éves tagdíjat, és arra is, hogy bárki a tagjaink közé léphessen. Sokan éltek ezzel a lehetőséggel, és a rákosmenti klub 2 új taggal is gyarapodott!

Felköszöntöttük a névnaposainkat, és Ady Endre Az aradi vértanúk című versével emlékeztünk meg október 6-áról. Természetesen a latin-amerikai dallamok sem maradtak el.

Október 5. a korai fejlesztéssel foglalkozó szakmai fórum napja volt.

Nagyon örültünk annak, hogy lehetőséget kaptunk a Fehérbot napja alkalmából a kerületben gálaestet szervezni. A Rákosmentén élő  látássérültek nagyon aktívan szokták látogatni az ilyen rendezvényeket és most nagyobb utazás nélkül, a lakóhelyükön kaptak lehetőséget kikapcsolódni.

Október 16-án a Balkán Hangja Egyesület immár hagyományosan megrendezte az „Érzékek napja” című rendezvényét a Fehér bot napja alkalmából a Maros Moziban, Rákosligeten. Lámpás kollégáink közel 100 gyereket érzékenyítettek több csoportban.

okt161 okt162

Az egyik állomáson a gyerekek megismerkedhettek kollégánk vakvezető kutyájával, Boncával. A barna labrador kutyusnak ismét nagy sikere volt. A másik állomáson a Braille írás rejtelmeit és a bottal való közlekedést tapasztalhatták meg a gyerekek.

Október 19-én került sor a korai fejlesztéssel foglalkozó Szülő klub nevet viselő rendezvényre, ahol a terület kerületi fejlesztése került szóba, a szülők oldaláról nézve.

2016_17ker_aldozatvedelminap

Október 18-án a HEP (Helyi Esélyegyenlőségi Program) keretében a SZEB (szociális – egészségügyi – biztonsági) fórumot szervezett Rákosmente Önkormányzata, amely a drogprevenció és áldozatvédelem témájához kapcsolódott. A Vigyázó Sándor Művelődési Házban tartott rendezvényre mi, Rákosmente Lámpásai is csatlakoztunk.

A programon előadásokat hallhattunk a témával kapcsolatban Fohsz Tivadar alpolgármestertől, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság, és Józsefváros, valamint Rákosmente Rendőrkapitányság vezetőitől. A bemutatott témák mélyen elgondolkodtatták a résztvevőket, sok hasznos információt gyűjtöttünk az internetes bűnözéssel és az áldozattá válással kapcsolatban is.

Krayné Faragó Zsuzsa és Acsay Péter
közösségi civilszervezők