Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Összecsendül két pohár…

2017. március 23.
a látogatók egy része látható, amint megnéznek egy szökőkutat

Az egykori François Pezsgőpincészet bejáratánál berendezett múzeumban kezdtük sétánkat, ahol vezetőnk, Quirin Károly a pezsgőkészítés és a budafoki pezsgőgyártás történetét ismertette; beszélt Törley József életútjáról, François Lajos és Cézár tevékenységéről, a Hungária pezsgőcsalád létrejöttéről, a magyar pezsgők külföldi elismertségéről.

Az olasz építőmesterek által szépen kitéglázott, boltíves pincerendszerben a tradicionális technikával gyártott pezsgők először máglyaszerűen elrendezett, majd a seprő eltávolítása végett változó szögben lefelé fordított üvegek ezreit láttuk.

a látogatók egy része látható, amint megnéznek egy szökőkutat A látogatók egy része látható a képen, amint a múzeum udvarán vannak

Egy másik pinceágban másfél literes üvegekben tárolják a készülő pezsgőt. A transvasée technikával készült pezsgők a seprőtlenítés/degorzsálás után kerülnek 7,5 dl-es parafa dugós üvegekbe.

Pincesétánk végeztével a Törley díszteremben nézhettük meg a ma gyártott Törley-, François- és Hungária pezsgőket, valamint a ma használatos pezsgőspoharakat. Megcsodálhattuk a Törley Józsefről, a Törley Mária által készített gyönyörű mellszobrot, valamint a nemes csantavéri Törley-család és Magyarország címerét.

Az egykori degorzsáló csarnokban a szecessziós Zsolnay-mozaik nyújtott a dolgozóknak esztétikai élményt.

Végezetül a különböző pezsgőféléket kóstolhattuk meg a házigazda Chevaliers Törley Pezsgőrend ceremóniamestere, Magyarország legjobb pezsgőszakértője, Quirin Károly társaságában.

Egészségünkre!

Bernát Zsuzsanna
közösségi civilszervező