Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Pályázatot nyert a VGYKE a CIB Alapítványnál

2016. július 31.

képIdén tavasszal írta ki legújabb „Tenni tudunk” pályázatát az alapítvány olyan közhasznú szervezetek számára, amelyek korai fejlesztésre és gyermek-egészségvédelemre koncentrálva indítanak fél éven belül lezáruló projekteket. A 71 beérkezett pályázatot egy háromtagú, külső szakemberekből álló előbíráló bizottság értékelte. A legtöbb pontot kapott pályázatok közül a június 21-i kuratóriumi ülésen 11 szervezet részére mintegy 20 millió forint értékű támogatást ítélt meg a szervezet – közölte az alapítvány.

Fodor Ágnes, elnök a VGYKE Családi Erőforrás Segítő Központ (Cserf-S) létrehozója és fenntartója, valamint a Látássérült(ként) Gyermeket Nevelő Szülők Hálózatának megálmodója, elindítója. Civil érdekvédőként több, a korai fejlesztés területén dolgozó intézménnyel és szakemberrel tart kapcsolatot. Kerekasztal beszélgetések meghívott vendége, előadója a látássérült gyerekeket érintő általános, oktatási és jogi kérdésekben. Jelenleg a FESZT-en belül a fogyatékos gyermekek és nők helyzetének képviseletét végzi, tagja az OFT koragyermekkori intervenciót támogató kiemelt projekt tervezésébe bevont tematikus csoportjának.

Elhivatott és erősen motivált abban, hogy a fogyatékosügy területén történő valamennyi folyamat és változás alakításában aktívan részt vegyenek az érintettek, valamint innovatív szemlélettel igyekszik hiteles szakemberként ezt támogatni és munkáját végezni.

„Hatalmas az örömünk és óriási lelkesedéssel vetjük bele magunkat a munkába. A projekt megvalósításán dolgozó csapat ezen a héten tartotta meg első ülését, amelyen elkészült a projekt kommunikációs  terve és cselekvési ütemterve. Széleskörű együttműködéssel kívánjuk megvalósítani ezt a projektet, mozgatva a VGYKE többi csoportját és a Közösség Lámpásai” mentori hálózatot, bevonva a VGYKE önkormányzati, civil és szakmai partnerszervezeteit is

– nyilatkozta Fodor Ágnes.

A projekt célja:

  1. Szakemberek interdiszciplináris fórumának létrehozása és működtetése a családdá alakulás, a gyermeknevelés és a korai fejlesztés témakörében, fókuszálva a fogyatékosságra – látássérülésre (szupervízió, tudásmegosztás)
  2. Gyermekfelügyelő (babysitter) képzés és szolgáltatás beindítása, annak érdekében, hogy a szülőket „tehermentesítsük”.
  3. Szülői klub – „Oldjuk meg, osszuk meg!” beindítása és a felhalmozott tapasztalatok közzététele annak érdekében, hogy a bevált „jó gyakorlatok” tovább éljenek, és ezek a tudások mindenki számára rendelkezésre álljanak.

A projekt keretein belül többek között nyitórendezvényt, családi napot, klubnapokat, szakmai fórumokat és babysitter képzést fog egyesületünk megvalósítani, melyek nagy része sajtó nyilvános esemény lesz, valamint blog is fog készülni, ahol naprakészen olvashatják majd a projekttel kapcsolatos tapasztalatokat.

Ivanova Daniela

Forrás: MTI