Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Parlamenti séta

2016. augusztus 1.

Olyan épületet néztünk meg ma a Rákosmente Lámpásai, a Kispest Lámpásai és a 18. kerület Lámpásaival, amely mindnyájunk számára ismerős, szeretjük is nagyon, büszkék is vagyunk rá.

Hiába szoktuk meg a létezését, mégis rácsodálkoztunk ma délelőtt, hogy milyen szép. Megtudtuk, hogy 1882 és 1904 között épült Steindl Imre tervezte és Országháznak hívják.

 kőtar2kőtár juliék

Ekkor épült a  Hősök tere, az Andrássy út, a Nyugati pályaudvar és több híd a Dunán. Hazai anyagokból, hazai iparosokkal építették föl. A Kárpát medence növény-világát elevenítették meg a díszítéseknél.

A kor elvárásának megfelelően az alaprajzi elrendezés a kétkamarás rendszerben működő parlamenti működéshez alkalmazkodik. Az épület 268m hosszú 123 m széles és 96 m magas. 10 belső udvara van 13 liftje, 27 kapun keresztül lehet bejutni 3km hosszú vörös szőnyeg díszíti a folyosóit, 199 képviselő és 600 alkalmazott dolgozik
benne. 22-23 karátos aranyból mintegy 40 kg-t használtak fel a díszítéskor. Roth Miksa üvegei Lotz Károly, Munkácsy Mihály történelmi témájú alkotásai díszítik az épületet.

Meghallgattuk Acsay Péter érdekes beszámolóját az Országgyűlés Könyvtáráról, amiből kiderült, hogy minden nagykorú használhatja a jogi szakkönyvtárat.

Körbe jártuk az Országházat, megnéztük a tapintható makettet és a kőtárat. Sokat beszélgettünk, élveztük a Duna hűsítő levegőjét, jól éreztük magunkat. Az ígért margitszigeti sétát elhalasztottuk a következő alkalomra, mert annyira elszaladt az idő.