Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

RAK és online tér – januári képzések

2024. január 30.
A képen laptopon gépelő kezek láthatók.

RAK és online tér – januári képzések

A lámpás klubok munkatársai nemcsak programokat szerveznek, segítséget nyújtanak, hanem ismereteik bővítése céljából képzéseken is részt vesznek.

Szalainé Tündi, a IX. kerület Lámpása januárban két képzésen is részt vett.

Az első az úgynevezett RAK nevet kapta, de itt nem a rendrakásra utalunk, hanem az úgynevezett Részvételi Akció Kutatásra. A képzés január 13-án és 14-én volt Budapesten. Mi ennek a fontossága? A 3-as metró akadálymentesítése például egy ilyen akciókutatásnak köszönhető. Ugyanis kevésnek találták azt a „réteget”, aki igénybe venné, erre válaszul megszületett egy ilyen projekt, és ennek eredménye, hogy a 3-as metró végig akadálymentes lett. De egy ugyanilyen terv eredménye a fogyatékossággal élők önálló lakáslehetősége is. A folyamat röviden: az ötlet megszületése, a kutatócsapat kiválasztása, magának a kutatásnak a folyamata, pénzügyi tervezés és időtartam, etikai dilemmák, végül lezárás.

A második online képzés január 20-án volt, mely egy új kihívásra kereste a választ, vagyis hogyan beszélgessünk jól az online térben. Milyen etikai szabályok legyenek betartva? A moderátornak milyen eszközök állnak a rendelkezésére? Hogyan gazdálkodjunk az idővel? Hogyan dolgozzunk csoportokban? Kell-e megegyezésre törekedni egy adott témában? Ezekre a kérdésekre adekvát választ adott a képzés, és lehetőséget, ha valaki résztvevőként, vagy moderátorként az online térben beszélgetésben vesz részt, ezt már felkészültebben tegye.

Szalai Miklósné Tündi
Közösségi civilszervező
IX. kerület

#aliglátó #Ferencváros #képzések #látássérült #online #vak #VGYKE