Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Rendhagyó osztályfőnöki óra a KMO-ban

2018. november 19.
Kutyát simogatnak a diákok a kispesti érzékenyítésen

Az érzékenyítés két helyszínen folyt. Az egyik teremben beszélgetős érzékenyítést tartottunk. Szó volt arról, ki számít látássérültnek, mi segíti a vakokat a közlekedésnél, milyen nehézségek adódnak a mindennapi tevékenységek során?

kispesti diákok szemléletformáló játékot játszanak az érzékenyítő foglalkozáson

Bemutattuk a beszélő telefonos alkalmazásokat, a beszélő eszközöket, és a számítógépes programokról is beszéltünk (MAGIC nagyító program, Jaws beszélő program). A gyakorlati bemutatókon szemtakaróval kipróbálhatták, milyen vakon a zokni-párosítás, hogyan tudnak vizet tölteni kancsóból pohárba, és megtapasztalhatták, hogy a folyadékszintjelző milyen nagy segítség ebben. Bekötött szemmel próbáltak pénzérméket felismerni, és bemutattuk nekik a Money Reader alkalmazást, ami felolvassa a papírpénzek címleteit. A színfelismerőt is sokan kipróbálták.

A másik teremben a fehérbotos közlekedést ismerhették meg, és gyakorolhatták kollégánkkal, hogyan kell helyesen segíteni az utcán közlekedő vakoknak. A Braille-írásról is beszélt, és Braille-írásos mesekönyvből olvasott nekik. Kutyás kollégánktól mindent megtudhattak a vakvezető kutyákról, és a velük való közlekedésről. Bonca kutya most is sikert aratott, nagy szeretettel simogatták a foglalkozás végén.

Kutyát simogatnak a diákok a kispesti érzékenyítésen

A gyerekek aktívak voltak, és ügyesen végezték a feladatokat. Reméljük, jövőre ismét találkozunk!

Bernát Zsuzsanna és Puchnyák István
közösségi civilszervezők